Skupině J&T se propadl zisk na polovinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: jtbank.cz

Investiční skupině J&T Finance Group loni klesl zisk z předloňských 85 na 40 milionů eur (miliardu korun). Konglomerát prodělal stamiliony korun na investicích do akcií. „K meziročnímu poklesu zisku nejvíce přispěl vývoj na akciových trzích.

Za předloňský rok dosáhla skupina J&T čisté ztráty z obchodování 32,8 milionu eur. Tento výsledek vychází zejména z poklesu tržních cen akcií a slovenských i českých dluhopisů na konci roku 2011,“ řekl deníku E15 šéf marketingu J&T Petr Málek.

Z výroční zprávy vyplývá, že ztráty skupina utrpěla například na investicích do akcií Unipetrolu (18,6 milionu eur) nebo Erste Bank (patnáctmilionů eur). Letos prý už je vzhledem k investicím v plusu, vrátila se na loňskou úroveň a vydělala podle Málka dodatečných patnáct milionů eur.

Podle Málka J&T loni investovala 810 milionů eur. „Tyto výdaje souvisejí především s nákupem státních dluhopisů České republiky, popřípadě jiných nízkorizikových instrumentů společnosti J&T Banka,“ dodal.

J&T letos převzala Poštovú banku od podnikatele Maria Hoffmanna. Kupní cenu nesdělila. Ve výroční zprávě ale uvádí, že už loni za tuto akvizici zaplatila zálohu 338,6 milionu eur. Bilance skupiny loni nabyla: v roce 2010 uváděla hodnotu aktiv 3,8 miliardy eur, loni to bylo pět miliard eur. Letos by se skupina měla vrátit k růstu zisku.

Čtěte také:

J&T se zbavuje nemovitostí. Prodala kanceláře i sídlo J&T Banky

J&T i Penta vzdaly boj o kmitočty

„Management skupiny J&T pro rok 2012 očekává zisk o dvacet procent vyšší než v loňském roce,“ uvedl Málek. „Nejvíce ke tvorbě zisku skupiny J&T přispěly společnosti, které poskytují dlouhodobé strategické nebankovní financování zejména v energetice a průmyslu, realitním sektoru, turismu a v oblasti služeb. Tyto společnosti dlouhodobě přinášejí zisk formou čisté úrokové marže,“ dodal.

Financování formou private equity

Skupinu J&T vlastní slovenští podnikatelé Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič. Do J&T Finance Group patří J&T Banka, Atlantik FT a řada firem zaměřených hlavně na investice a na správu aktiv. Skupina investuje – v zásadě formou private equity – do dalších spřízněných uskupení, jako jsou Tatra Mountain Resorts, EPH, TV Joj, Best Hotel Properties či J&T Real Estate. Působí v Česku, na Slovensku a v Rusku.