Slovenská centrální banka zvýšila odhad růstu HDP na tento rok

Euro měna

Euro měna Zdroj: profimedia.cz

Slovenská centrální banka zvýšila výhled letošního růstu domácí ekonomiky na 4,2 procenta z dosavadních čtyř procent. Pro příští rok NBS naopak snížila odhad růstu hrubého domácího produktu na 4,3 procenta z předchozích 4,5 procenta. Na tiskové konferenci o tom informovali zástupci centrální banky.

Důvodem změny prognózy je dřívější revize údajů o vývoji ekonomiky a také očekávaná slabší zahraniční poptávka po produktech a službách exportně orientovaného hospodářství Slovenska.

V roce 2020 HDP Slovenska podle NBS vzroste o čtyři procenta a o rok později tempo růstu zpomalí na 3,1 procenta. Tento vývoj ovlivní očekávané vyprchání efektu nových investic v automobilovém průmyslu, který je hlavním tahounem slovenské ekonomiky. Dříve v tomto roce spustila výrobu ve své slovenské továrně automobilka Jaguar Land Rover, v zemi již léta montují vozidla také německý Volkswagen, jihokorejská Kia Motors a francouzská skupina PSA.

NBS pro příští rok z důvodu zdražení energií mírně zvýšila výhled inflace, a to na 2,9 procenta z dosavadních 2,7 procenta. Upozornila také, že v inflaci by se mohl projevit rovněž nový zvláštní odvod, který parlament uvalil na velké obchodní řetězce prodávající i potraviny.

Slovenská centrální banka nadále předpokládá snižování míry nezaměstnanosti, která se již v současnosti pohybuje na novodobých minimech. Pokračovat by měl růst mezd, které na Slovensku v průměru zaostávají za vyspělými zeměmi západní Evropy.