Société Générale bude potřebovat 3,3 miliardy eur

Société Générale

Société Générale Zdroj: ctk

Francouzská banka Société Générale, která v Česku vlastní Komerční banku, bude kvůli rekapitalizaci dohodnuté na středečním summitu EU potřebovat 3,3 miliardy eur (83 miliard korun). Uvedla to dnes francouzská centrální banka. Société Générale ale předpokládá, že peníze získá z vlastních zdrojů bez navýšení akciového kapitálu. Belgická finanční skupina KBC, která je majitelem ČSOB, uvedla, že její bankovní divize KBC Bank již nové požadavky na kapitál splňuje.

Mimořádný summit EU, na kterém evropští lídři hledali cesty, jak vybřednout ven z dluhové krize, přinesl dohodu na pravidlech pro rekapitalizaci evropských bank. Ty by měly do konce června příštího roku navýšit kapitálovou přiměřenost na devět procent.

Podle premiéra Petra Nečase nehrozí, že by kvůli rekapitalizaci velkých evropských bank došlo k odlivu peněz z českých bank do jejich zahraničních matek, které by musely případně kapitál navyšovat.

„U nás funguje velmi efektivní metoda bankovní regulace prováděná Českou národní bankou, takže žádný odtok likvidity z českých bank do jejich zahraničních matek nehrozí,“ zdůraznil Nečas. Nehrozí podle něj ani to, že by zahraniční banky mohly vyměnit nekvalitní aktiva za kvalitnější držená jejich českými dcerami.