Soumrak pro práci v bance? UniCredit zruší tisíce pracovních míst, zavře 500 poboček

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: ctk

Centrála italské bankovní skupiny Unicredit
2
Fotogalerie

Největší italská banka UniCredit zruší v příštích třech letech 8000 ze současných 85 tisíc pracovních míst v Itálii, Rakousku a Německu a chystá se uzavřít 500 poboček. Společnost, která působí také v České republice, chce zvýšit zisk i dividendu a zpětně odkoupit své akcie. 

O práci přijde podle agentury APA 12 procent personálu v dotčených zemích. Zavřeno v nich bude 17 procent poboček. Podle odborů připadne většina rušených pozic - 5500 až 6000 - na mateřskou zemi UniCredit, tedy na Itálii.

Od opatření si banka slibuje, že ušetří miliardu eur (25,6 miliardy korun). Svůj letošní čistý zisk UniCredit odhaduje na 4,7 miliardy eur (120 miliard korun). Očekává, že čistý zisk v roce 2023 dále vzroste, ale jen mírně na pět miliard eur (128 miliard korun). Dividendu nicméně hodlá každoročně zvyšovat o 12 procent. Akcionářům pak plánuje vrátit na osm miliard eur prostřednictvím zpětného odkupu akcií.

UniCredit čelí podobně jako ostatní retailové banky v eurozóně prostředí negativních úrokových sazeb. Šéf koncernu Jean-Pierre Mustier rušil od poloviny roku 2016, kdy se ujal funkce, pracovní místa ve velkém. Snažil se také zvyšovat kapitál vydáváním nových akcií a odprodával divize.

Akcie UniCredit zareagovaly na zveřejněný plán pozitivně. Na milánské burze si dopoledne připisovaly 1,5 procenta.

UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Na českém trhu začala působit v listopadu 2007, vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia má v Česku a na Slovensku více než 750 tisíc klientů. Za letošní tři čtvrtletí banka vykázala čistý zisk 284 milionů eur (7,25 miliardy korun), což je meziroční nárůst o šest procent. Zisk za třetí čtvrtletí ale meziročně o 4,6 procenta klesl a dosáhl 94 milionů eur (2,4 miliardy korun).