Moneta se chystá převzít Wüstenrot, hotovo má být v dubnu 2020

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia

Moneta Money Bank
Kocour Tomio
Moneta Money Bank nová pobočka
Moneta Money Bank nová pobočka
Moneta. Pobočky GE Money Bank mění tvář
9
Fotogalerie

Moneta tak zvětší svou zákaznickou bázi o 400 tisíc klientů, zdvojnásobí své hypoteční portfolio a navýší klientské vklady o 53 miliard korun.

Moneta oznámila, že probíhají námluvy jejichž předmětem je akvizice Wüstenrot – stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky. Akvizice má být financována z přebytku kapitálu a z volné likvidity. Kupní smlouva má být uzavřena ještě letos, transakci musí odsouhlasit ČNB a ÚOHS. Kupní cena a ostatní podmínky transakce budou zveřejněny po podpisu smlouvy.

Jediným akcionářem obou společností je německá Wüstenrot & Württembergische AG (obchodní rejstřík).

Pokud vše proběhne dle plánu, Moneta naroste přibližně 400 000 klientů, což by mělo vést k nárůstu retailových vkladů o 45 procent, respektive o 53 miliard korun. Tím Moneta zvýší svůj podíl na trhu retailových klientských vkladů ze stávajících 5 na 8 procent.

Dále dojde k navýšení podílu na trhu hypotečních úvěrů ze 3 na 6 procent. Dále plánovaná akvizice přinese 13 miliard koru retailových úvěrů ze stavebního spoření, díky tomu Moneta navýší své portfolio spotřebitelských úvěrů ze stávajících 40 miliard korun na 53 miliard korun.

Moneta je s počtem více než jeden milion klientů čtvrtou největší bankou v ČR a podle dat zveřejněných Ministerstvem pro místní rozvoj pátým největším poskytovatelem hypoték.