Španělsko vybralo účetní firmy, které uskuteční audit bank

Demonstranti před bankou Bankia v Barceloně

Demonstranti před bankou Bankia v Barceloně Zdroj: ctk

Úplný individuální audit problémových španělských bank uskuteční čtyři přední světové účetní společnosti KMPG, PwC, Deloitte a Ernst & Young. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroj obeznámený se situací.

Vypracování posudků by mělo trvat několik měsíců a doplní současné zátěžové testy španělského bankovního sektoru, na kterých pracují konzultační firmy Oliver Wyman a Roland Berger a jejichž první výsledky by měly být zveřejněny někdy v polovině června.

Španělský premiér Mariano Rajoy v sobotu uvedl, že jeho vláda bude mít jasný obrázek o tom, kolik peněz bude potřebovat na rekapitalizaci problémových bank, do konce června. Do té doby vláda také vyjasní způsob financování pomoci bank.

Ministr hospodářství Luis De Guindos na počátku tohoto týdne uvedl, že Španělsko zřejmě bude muset získat na trhu 19 miliard eur (489,7 miliardy Kč) pro znárodněnou banku Bankia. Investoři však pochybují, že stát bude schopen podpořit celý bankovní systém bez vnější pomoci.

Podle některých představitelů Evropské unie, kteří však nechtějí být jmenováni, by raději země měla usilovat o půjčku z evropského záchranného fondu. Ta by však sebou přinesla přísná hospodářská opatření, což zřejmě není ochotná současná vláda přijmout.

Od července by měl začít působit Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Ten by měl půjčovat bankám, avšak žádost o půjčku musí podat stát, který peníze získá a pak je může převézt na banky.

Německá kancléřka Angela Merkelová se zatím stavěla proti výzvám dalších evropských státníků, včetně Rajoye nebo francouzského prezidenta Françoise Hollanda, aby se změnila pravidla a byla zavedená přímá rekapitalizace bank z fondu.