Stát neobnoví podporu hypoték pro mladé, úrokové sazby jsou moc nízko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v tomto roce neobnoví podporu hypoték pro mladé u nově čerpaných úvěrů. Průměrná sazba úroků podporovaných hypoték je totiž stále pod pětiprocentním minimem, od kterého je podpora poskytována.

„Rozhodné období pro výpočet průměrné úrokové sazby je vždy předešlý rok. V roce 2011 se však průměrné úrokové sazby podpořených úvěrů pohybovaly pod pěti procenty a v takovém případě se příspěvek pro nově čerpané úvěry neposkytuje,“ vysvětlil Miroslav Kalous, náměstek ministra pro místní rozvoj.

V letošním roce rozpočtuje MMR na výplatu pokračujících podpor hypoték 23 milionu korun. Na nulu se sníží podpora také stávajícím příjemcům, u kterých po 31. lednu dojde ke změně běžné úrokové sazby banky.

Ministerstvo doporučuje zachovat stávající postup bank, které při uzavírání hypotečních smluv nechávají klienty do 36 let podepsat také žádost o příspěvek od státu. V případě změny úroků v budoucnosti a současné změny fixace, klient získává nárok na podporu. Bez podané žádosti to však zpětně možné není.

Úroková dotace se při splnění podmínky výše průměrných úrokových sazeb poskytuje po celou dobu splácení hypotéky, maximálně však po dobu deseti let. Podpora je určená na úvěr nebo jeho část, a to na koupi nejméně dva roky staré nemovitosti. V případě bytů se podpora poskytuje do limitu 800 tisíc korun, u rodinných domů s jedním bytem činí limit 1,5 milionu korun. Část úvěru překračující tyto limity dotována není.