Stát zvýší kapitál České exportní banky o miliardu

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: CTK

Valná hromada České exportní banky by zítra měla o jednu miliardu korun zvýšit kapitál banky. Upsání nového jmění schválila vláda v prosinci. Zvýšení kapitálu je nezbytné pro udržení vysokého ratingu exportní banky, jak naznačila ratingová agentura Moody’s ve své prosincové hodnoticí zprávě.

Agentura potvrdila dosavadní investiční hodnocení banky na úrovni A1 se stabilním výhledem vzhledem k tomu, že ČEB má jasný mandát v systému státní podpory exportu a podporu svých akcionářských ministerstev.

ČEB získala vysoké hodnocení i od Standard & Poor’s. „ČEB je součástí státního systému podpory exportu a její rating se dlouhodobě shoduje s ratingem České republiky,“ vysvětlil šéf banky Karel Bureš.

ČEB evidovala ke konci března problémové pohledávky se selháním dlužníka ve výši 38,3 miliardy korun. Z toho ztrátové pohledávky z nesplácených úvěrů činily 18,6 miliardy korun. Nesplácené pohledávky pocházejí většinou z budování skláren, elektráren a továren, kterým čeští výrobci posílali stroje a vybavení.

Banka letos uvedla, že do dvou let chce vyřešit polovinu ztrátových pohledávek, mimo jiné jejich prodejem ve veřejné soutěži. Problematické obchodní případy pocházejí z let 2007 až 2011.

Horší než kampeličky: Exportní banka letos spolkne víc než miliardu