Státní ČEB má od Moody’s potvrzený rating A1

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: CTK

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s potvrdila hodnocení České exportní banky na úrovni A1. Za její nejsilnější stránku agentura považuje přímé vlastnění státem a státní záruky za závazky plynoucí ze splácení finančních zdrojů a z ostatních operací na finančních trzích.

„Jsem rád, že finanční trhy zachovaly realistický pohled na specifické úkoly České exportní banky, která má přímo v popisu práce působit v rizikovějších teritoriích a pomoci prosazovat zde naše vývozce,“ uvedl generální ředitel banky Jiří Klumpar.

ČEB zprostředkovává státní podporu vývozu poskytováním a financováním vývozních úvěrů a dalších služeb, jež s exportem souvisejí. Banku vlastní čtyři ministerstva – financí, průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničí, které mají po 20 procentech akcií. Zbytek drží Exportní garanční a pojišťovací společnost, kterou ovládají také čtyři ministerstva, každé vlastní čtvrtinu akcií.

Moody's před pár dny potvrdila stupeň A1 se stabilní výhledem také České republice. Důvodem dobrého hodnocení jsou mimo jiné významná stabilizace daňového systému a omezené dopady dluhové krize z eurozóny. ČR získala tento rating již po šesté.

ČEB prodává pohledávky za 1,5 miliardy