Stavební spořitelny půjčily v prvním čtvrtletí 23 miliard korun, meziročně více

.

. Zdroj: Raiffeisenbank

Stavební spořitelny poskytly v prvním čtvrtletí úvěry za zhruba 23 miliard korun, což je v meziročním srovnání mírný nárůst zhruba o procento. Zároveň zaznamenaly růst zájmu o nové smlouvy o stavebním spoření. Spořitelny jich uzavřely 134 348, meziročně o čtyři procent více. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen, které má ČTK k dispozici.

Podle Asociace českých stavebních spořitelen je výsledek u úvěrů za první čtvrtletí letošního roku příjemným překvapením. "Asociace českých stavebních spořitelen sice avizovala, že zájem o úvěry od stavebních spořitelen nepoklesne tolik jako v případě hypotečních úvěrů bank, ale že za čtvrtletí dosáhneme lepšího výsledku než v loňském rekordním roce, to jsme nečekali," uvedl tajemník asociace Jiří Šedivý.

Stavební spořitelny podle něj nyní nabízejí nižší úrokovou sazbu úvěrů zajištěných nemovitostí než banky. Navíc spořitelny nefinancují pouze pořízení nového bytu či domu, ale také rekonstrukce a modernizace stávajícího bytového fondu včetně nájemních bytů. "Poptávka po těchto úvěrech přitom není přirozeně tak citlivá na růst úrokových sazeb ani cen nemovitostí, tedy celkově tolik neklesá," uvedl Šedivý.

V případě nových smluv o stavebním spoření je meziroční nárůst o čtyři procenta podle asociace v souladu s jejími odhady. "Potvrzuje se, že lidé spořit potřebují, a to i v současném prostředí relativně vysoké inflace, třeba proto, aby měli nějakou finanční rezervu do budoucna nebo jednou získali úvěr na pořízení vlastního bydlení," uvedl Šedivý.

Podle srovnatelných údajů za loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za rekordních 113,4 miliardy korun, což byl meziroční růst o dvě třetiny. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni mírně stoupl na 520.387.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.