Strauss-Kahn zakládá investiční fond s kapacitou dvě miliardy dolarů

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn, který kromě odborných kvalit proslul i svými sexuálními skandály, plánuje vytvořit investiční fond s kapacitou dvě miliardy dolarů.

Jak dnes řekl provozní ředitel jeho firmy LSK & Partners Mohamad Zeidan, fond s názvem DSK Global Investment Fund se sídlem v Lucembursku bude investovat po celém světě. Strauss-Kahn, se pro něj nyní snaží získat kapitál v Číně.

„Čína v tomto fondu hraje a bude hrát dominantní roli,“ uvedl Zeidan. Dodal, že fond nyní čeká na souhlas lucemburských regulačních orgánů, aby mohl začít od investorů přijímat peníze.

Fond se bude při investicích opírat o Strauss-Kahnovy analýzy hospodářského, finančního a politického vývoje a dalších trendů, které ovlivňují ceny na trzích. Strauss-Kahn bude fond řídit společně se svou dcerou Vanessou, napsala agentura Reuters.

Strauss-Kahn musel post šéfa MMF opustit v květnu 2011 kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování pokojské v New Yorku. Poté čelil dalším podobným obviněním. Skandály tomuto bývalému francouzské ministrovi financí překazily další slibnou politickou kariéru. Všeobecně se očekávalo, že by se ve volbách na jaře 2013 mohl stát francouzským prezidentem.