Svěřit své daňové přiznání poradci? Má to i své výhody

Daňové přiznání (ilustrační foto)

Daňové přiznání (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Úterý 1. července je důležitým dnem pro osoby samostatně výdělečně činné, kterým daňové přiznání pro daň z příjmu zpracovává daňový poradce. Do tohoto termínu musejí odevzdat případně poslat vyplněné formuláře na finanční úřady.

Především v případech, kdy podnikatelé neuplatňují pro výpočet daně výdajové paušály, se podle odborníků vyplatí oslovit daňového poradce, který ví, jak může jeho klient uplatnit všechny daňové slevy i odpočty a najít nejvýhodnější formy zdanění. OSVČ si tím navíc prodlouží termín pro podání daňového přiznání o tři měsíce.

Plné moci do dubna

Daňové přiznání za rok 2013, které vám zpracoval poradce, musíte odevzdat do 1. července. Do 1. srpna 2014 trvá lhůta pro odevzdání „přehledů“ pro zdravotní pojišťovny či správu sociálního zabezpečení. Pokud jste ovšem chtěli využít prodloužený termín, museli jste už v dubnu odevzdat na příslušný úřad plné moci.

„Na finanční úřad bylo nutné odevzdat plnou moc nejpozději 1. dubna, k opožděnému podání plné moci se nepřihlíží. Zdravotní pojišťovně a místně příslušné OSSZ pak muselo být oznámení o tom, že přiznání zpracovává daňový poradce, zasláno do konce dubna,“ vysvětluje daňová poradkyně Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars. Plnou moc lze přitom udělit pouze daňovému poradci, který je zapsán v oficiálním seznamu daňových poradců nebo advokátovi zapsaném v seznamu advokátů.

V případě, že je výpočet vaší daně z příjmu složitý a dělá vám problém vyplňování tiskopisů DP, se podle odborníků vyplatí dlouhodobá spolupráce s poradcem. „Jednotliví daňoví poradci jsou k dohledání na internetových stránkách Komory daňových poradců České republiky (KDPČR) a jsou ze zákona pojištěni. Výhodou zpracování daňového přiznání daňovým poradcem je daňová optimalizace, neboť uplatní všechny daňové slevy i odpočty a najde nejvýhodnější formy zdanění daných transakcí,“ upozorňují zástupci Mazars.

Pokud spolupracujete s poradcem dlouhodobě, můžete se s ním radit o svých krocích a daňových záležitostech již během roku a předejít tím zbytečným problémům, například placení vyšší daně nebo penále z důvodu nedodržení zákonných podmínek.