Švýcarská centrální banka je ve ztrátě, může za to silný frank

Švýcarský frank (ilustrační foto)

Švýcarský frank (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Maur via Flickr

Švýcarská centrální banka (SNB) vykázala v prvním pololetí ztrátu 50,1 miliardy švýcarských franků (1,3 bilionu korun). Důvodem je posílení franku vůči euru, které způsobilo pokles hodnoty eur v držení banky. Ve stejném období loni banka hospodařila se ziskem 16 miliard švýcarských franků.

SNB v lednu překvapila finanční trhy, když opustila svoji politiku, v rámci které bránila euru klesnout pod 1,2 franku. SNB zavedla limit pro vývoj kurzu před několika lety na ochranu domácí ekonomiky. Zrušení limitu způsobilo prudký růst domácí měny a euro se nyní kupuje za 1,06 franku. Banka kvůli tomu již v prvním čtvrtletí vykázala rekordní ztrátu.

Hospodaření centrální banky je závislé na vývoji cen zlata, devizových kurzů a širších finančních trhů. Loni centrální banka vykázala zisk 38,3 miliardy švýcarských franků.

Ztráta z devizových rezerv činila v pololetí zhruba 47,2 miliardy švýcarských franků. Banka uvedla, že na jejím celkovém portfoliu rezerv měly na konci června eura podíl 42 procent a dolary 32 procent. Ztráta z držení zlata, jehož hodnota je stanovena v dolarech, činila 3,2 miliardy švýcarských franků.

Úkolem SNB je, stejně jako u většiny ostatních centrálních bank, zajistit cenovou stabilitu a banka není povinna vykazovat zisk. Zisk banky je však přerozdělován jejím majitelům, kterými jsou vláda a 26 kantonů, a banka má také soukromé akcionáře, protože je veřejně obchodována, upozornil The Wall Street Journal.