Prognóza: silný frank pošle Švýcarsko do recese

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Abegglen via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Švýcarská ekonomika se letos propadne do recese poté, co se tamní centrální banka rozhodla ukončit umělé udržování kurzu domácí měny na nízké úrovni. Předpověděl to švýcarský hospodářský institut KOF. Ekonomiku podle institutu poškodí rovněž nižší ceny ropy, které mají negativní dopad na obchodování s touto komoditou. To je z velké části spravováno právě ze Švýcarska.

Švýcarská centrální banka v září 2011 zavedla politiku bránící poklesu kurzu eura vůči švýcarskému franku pod 1,20 franku, aby zabránila negativním dopadům silné domácí měny na ekonomiku. Před dvěma týdny však tuto politiku překvapivě zrušila, což vedlo k prudkému posílení franku a k poklesu mezinárodní konkurenceschopnosti švýcarských podniků.

KOF nyní předpokládá, že švýcarská ekonomika v letošním roce klesne o půl procenta. Ještě v prosinci přitom počítal s růstem v rozsahu 1,9 procenta. Institut rovněž předpověděl, že v příštím roce čeká švýcarské hospodářství stagnace.

„KOF očekává krátkou recesi v letním semestru. V celém roce 2015 by měl hrubý domácí produkt klesnout o 0,5 procenta,“ uvedli ekonomové KOF ve své zprávě. Recese se většinou definuje jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

KOF předpokládá, že švýcarský export letos v důsledku silného franku klesne o 1,4 procenta. Švýcarská společnost Swatch, která je největším výrobcem hodinek na světě, již dříve označila lednové rozhodnutí centrální banky za „cunami“ pro švýcarskou ekonomiku.

Názory odjinud: Bankéři pustili frank ze řetězu