Švýcarský investor vydělal na akciích Monety 15 milionů

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: David Vagaday/E15

Více než 12 procent všech svých upsaných akcií se už zbavil švýcarský spekulant a exbankéř Rainer-Marc Frey od květnového primárního úpisu akcií banky na pražské burze. Celkem Švýcar disponuje bezmála pětiprocentním podílem v bance. Akcie Monety prodal za 120 milionů korun při ceně 77 korun za akcii, na transakci tak vzhledem k upisovací ceně akcie 68 korun vydělal kolem 15 milionů korun.

Nejedná se však o jediný úspěch exbankéře švýcarské UBS a zakladatele hedgeového fondu Horizon21. Na základě úspěšných spekulativních investic v minulosti mu média přisoudila přezdívku „zlatého hocha švýcarského bankovnictví“.

Jeho podíl v Monetě tak tímto prodejem zároveň klesl pod pět procent. Zbývajícími dvěma známými akcionáři s vyšším než pětiprocentním podílem jsou podle informací z webu Monety zámořská investiční banka J. P. Morgan Securities nebo britská investiční společnost Artemis.

„Motivem mohla být realizace rychlého zisku, pro prodej akcií Monety není totiž úplně nejvhodnější okamžik. Na podzim očekáváme zařazení akcií do regionálního indexu MSCI, zvýšená likvidita může být lákadlem pro institucionální investory, akcie tak má další růstový potenciál,“ soudí analytik J&T Banky Milan Lávička. Samotná Moneta transakci blíže nekomentovala. Akcie Monety se obchodují na pražské burze od letošního šestého května. Během jedenácti týdnů na burze akcie vzrostla o zhruba 13 procent.

Do povědomí finančního světa se dostal v roce 2002, kdy svůj tehdejší hedgeový fond RMF prodal za bezmála půldruhé miliardy švýcarských franků britské investiční skupině Man Group.