Přejmenováno. Z GE Money se stala Moneta, firma chystá vstup na burzu

GE Money Bank

GE Money Bank Zdroj: GE Money Bank

GE Money Bank se ode dneška oficiálně jmenuje Moneta Money Bank. Podobně mění názvy dceřiné firmy GE Money Auto na Moneta Auto a GE Money Leasing na Moneta Leasing. Obchodování s emisí akcií Moneta Money Bank bude zahájeno na hlavním trhu pražské burzy letos 6. května.

Banka nabídne akcie představující rozpětí 51 až 58,65 procenta společnosti. Emise se zkráceným názvem Monet zahájí obchodování s cenou, která vznikne během úpisu. Prozatím je cenové rozpětí stanovené emitentem v rozmezí 68 až 85 korun za kus. Hodnota celé banky je tak oceněna mezi 34,7 a 43,5 miliardy korun.

Nabídka souvisí se záměrem amerického konglomerátu General Electric prodat banku do příštího roku a zaměřit se na průmyslovou činnost. Firma nabídne většinu svých kmenových akcií institucionálním investorům. Žádné nově vydané akcie nebudou nabízeny.

GE si po dobu 180 dnů nechá v bance významný minoritní podíl. Během dalších dvou let ji bude dále podporovat. Dividendová politika banky počítá s každoročním vyplácením 70 procent čistého zisku.

Skupina GE Money, do které patří GE Money Bank, GE Money Auto a GE Money Leasing, vytvořila v Česku loni podle mezinárodních účetních standardů čistý zisk 4,5 miliardy korun.

GE Money Bank je v Česku šestou největší bankou, která má milion klientů. Společnost je bankou financovanou z vlastních zdrojů, podléhá dohledu ČNB a z provozního hlediska není závislá na skupině GE Capital.

GE Money Bank má dvě hlavní divize. Retailová divize loni vykázala zisk před zdaněním 4,128 miliardy korun a poskytovala služby 1,068 milionu klientů. Pohledávky za klienty činily 53,7 miliardy korun. Komerční divize dosáhla ke konci loňského roku zisku před zdaněním 1,32 miliardy korun a poskytovala služby 69 tisíc klientů.