Tendr o Sazku pokračuje. Návrh České spořitelny na jeho zrušení neprošel

Sazka

Sazka

Věřitelský výbor Sazky zamítl návrhy České spořitelny na zrušení nebo změny podmínek výběrového řízení na její prodej. Tendr tak pokračuje bez jakýchkoliv změn. Zájemci o koupi Sazky mají dnes do 18. hodiny poslední možnost podat insolvenčnímu správci Sazky Josefovi Cupkovi závaznou finální finanční nabídku.

Česká spořitelna jako jeden z hlavních věřitelů Sazky navrhl věřitelskému výboru, aby uložil insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi zrušit výběrové řízení na prodej Sazky a připravit nové. Banka svůj požadavek odůvodnila tím, že nynější podmínky věřitelům nezaručují maximální výnos.

Podle Hospodářských novin banka navrhovala například rozšíření soutěže o druhé kolo, což by byla licitace mezi jednotlivými uchazeči. To by mělo zvednout cenu nad hodnoty původních nabídek.

Pokud by výbor její návrh zamítl, Česká spořitelna žádala, aby byly doplněny alespoň dodatečné podmínky. Například aby se firma neprodávala v případě, že vítězná suma nepřekročí 3,6 miliardy korun. To je částka, na kterou firmu ocenil posudek Ernst & Young.

Tendr dlouhodobě kritizuje Penta

Česká spořitelna se kritikou tendru postavila na stranu finanční skupiny Penta a společnosti E-Invest, které již dříve potvrdily, že se výběrového řízení na prodej Sazky nezúčastní, protože jej považují za zmanipulované a netransparentní.

Penta plánuje dnes v 18:00 doručit Cupkovi svoji nabídku mimo oficiální tendr. Obsahovat bude doklad o tom, že kupní cenu složila na účet v Komerční bance. Cupka ale uvedl, že nebude moci brát na zřetel žádnou nabídku činěnou mimo výběrové řízení, neboť její předkladatel by tím získal neoprávněnou výhodu.

Do výběrového řízení na prodej Sazky se přihlásily tři subjekty. Společnou přihlášku potvrdily skupiny PPF a KKCG, závazně se přihlásil také Synot Holding. Třetím uchazečem o Sazku je údajně firma Charlcoal, napojená na podnikatele Pavla Tykače. Všichni zájemci o Sazku splnili podmínky schválené soudem a v termínu složili požadovanou kauci 500 milionů korun.

Vítěz tendru by měl být znám v pondělí poté, co Cupka za účasti předsedy věřitelského výboru a notáře otevře obálky a oznámí jméno uchazeče s nejvyšší nabídkou. Cupka výběrové řízení na prodej Sazky, která je od konce května v konkurzu, vyhlásil 19. srpna.