Tkáč si díky komentáři na Facebooku vykoledoval zájem daňové správy

Patrik Tkáč, koláž

Patrik Tkáč, koláž Zdroj: ctk, e15

Zakládající partner J&T Patrik Tkáč na svém facebookovém profilu přiznal, že jeho banky pomáhají klientům obcházet placení daní. Kromě kritiky médií to přivolalo i kontrolu daňové správy.

Daňovou kontrolu si finanční žralok Tkáč kuriózně vysloužil nerozvážnou reakcí na informaci opozičního poslance Miroslava Beblavého (Sieť), že J&T Banka posílá až 43 procent úvěrů na Kypr.

Přišlo to jen pár dní poté, co Finanční správa prověřila 550 milionů eur, které na Kypr poslal další subjekt z rodiny J&T – Poštová banka.

„95 procent vlastníků kyperských firem, které financujeme, jsou české a slovenské fyzické osoby. Ty firmy nemají účty na Kypru, ale u nás. Podle platné legislativy každý Slovák a Čech, který očekává kapitálový zisk vyšší než 200 tisíc eur a neinvestuje prostřednictvím struktury podobné Kypru, tak okrádá vlastní rodinu!“ napsal Tkáč na Facebooku.

Okamžitá kontrola

Jeden ze šéfů finanční skupiny tedy vysvětloval, že úvěry jeho bank směřující na Kypr jsou ve skutečnosti jen obchody se slovenskými a českými klienty, kteří chtějí využívat kyperské daně. Přiznání, že J&T Banka nabízí klientům produkty obcházející daňovou povinnost, ovšem neocenila Finanční správa. Její šéf František Imrecze přišel s okamžitou kritikou takové praxe a nařídil kontrolu v bance.

„V případě, že dojde ke kontrole, budeme maximálně nápomocni a budeme plně spolupracovat. J&T Banka si své daňové povinnosti plní ve smyslu platné legislativy. V uplynulém roce zaplatila na daních více než 380 milionů korun, což představuje efektivní daňovou sazbu přes 20 procent,“ říká mluvčí J&T Banky Linda Gáliková.

Uvnitř "rodiny" J&T to neklape. Tkáč a Hoffmann jsou prý na nože

Tkáč a Jakabovič si vytáhli dvě miliardy