Trh s nebankovními úvěry v Evropě roste, meziročně se zvýšil téměř o 11 procent

xx

xx Zdroj: Profimedia

xx
xx
Zákon lépe ochrání běžné dlužníky, ale přísnější pravidla zdraží půjčky i hypotéky.
Zájemci na půjčku od lidí slyší, protože s firmami mají otřesné zkušenosti.
5
Fotogalerie

Objem nových úvěrů, které v roce 2016 uzavřely nebankovní společnosti zastřešené evropskou federací Eurofinas, se meziročně zvýšil o 10,7 procenta na 457 miliard eur (12 bilionů Kč). Vyplývá to z výročních statistik Eurofinas, která prostřednictvím národních asociací zastřešuje poskytovatele ze 16 zemí Evropy včetně ČR. Federace do svých dat zahrnuje spotřebitelské úvěry, financování aut a financování podnikatelů.

Nejvyšší meziroční růst loni nebankovní trh vykázal v Turecku, Portugalsku a Nizozemsku. V Česku podle údajů České leasingové a finanční asociace vzrostl trh o sedm procent (155 miliard korun), když samotná kategorie spotřebitelských úvěrů přidala 7,1 procenta.

Celkem 70 procent celkového objemu úvěrů v Evropě bylo určeno na financování spotřebitelů. Nejvíce sledovaná kategorie, financování vozidel, v loňském roce v Evropě meziročně vzrostla o 10,3 procenta na 141,5 miliardy eur.

V rámci financování všech dopravních prostředků patřil novým vozidlům pro spotřebitele 41procentní podíl, na ojeté vozy pro spotřebitele připadlo 32 procent, na nová firemní auta 11 procent a na ojeté firemní vozy čtyři procenta. Zatímco financování nových automobilů pro spotřebitele narostlo o 11,1 procenta, financování nových firemních vozidel přidalo 1,2 procenta.