Tůma má radit Evropské komisi, co dělat s bankovním sektorem

Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma Zdroj: profimedia.cz

Bývalý guvernér České národní banky a někdejší kandidát na pražského primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma bude Evropské komisi radit s přípravou zvažované reformy unijního bankovnictví. Komisař pro vnitřní trh Michel Barnier si ho vybral do svého týmu ekonomů, který má připravit podklady. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na týdeník Ekonom, který vyjde ve čtvrtek.

„Naším úkolem bude podívat se na to, jakým způsobem se dnes vyvíjejí struktury bankovního sektoru, a eventuálně doporučit, co s tím může komise dělat,“ řekl Tůma týdeníku. Výsledkem může být podle bývalého guvernéra centrální banky i to, že expertní tým žádné významnější změny nedoporučí.

Co říkal Tůma po svém odchodu z ČNB:

Na první schůzce tento týden se má ujasnit, co bude mít Tůma v devítičlenném týmu na starosti. Je v něm jediným zástupcem postkomunistických zemí. Hlavní slovo bude mít podle HN v týmu guvernér finské centrální banky Erkki Liikanen. Dalšími členy se stali například šéf nadnárodního leteckého konsorcia EADS Louis Gallois nebo někdejší šéf skupiny Unicredit, Ital Alessandro Profumo. Ekonomové by měli svá doporučení předložit během půlroku. Tým se má scházet jednou za měsíc a mezitím budou jeho členové komunikovat na dálku, dodávají HN.