UniCredit zvýšila pololetní zisk o 12 procent, pomohl prodej podílu ve Visa Europe

Pobočka UniCredit Bank v pražských Holešovicích

Pobočka UniCredit Bank v pražských Holešovicích Zdroj: Stepan Bruner, E15

Česká a slovenská UniCredit vydělala v letošním prvním pololetí 3,5 miliardy korun, tedy o takřka 12 procent více než loni. Výdělky banky z hlavních pilířů byznysu se však oproti loňskému roku snížily. Výsledkům však vedle nižších nákladů na špatné úvěry pomohl prodej podílu v kartové asociaci Visa Europe. Konkrétní inkasovanou částku však banka odmítla uvést.

„Nízké úrokové sazby a sílící konkurenční boj na bankovním trhu se projevují v mírném poklesu čistých výnosů z úroků i poplatků a provizí. Zvyšující se regulatorní požadavky mají další dopady na růst správních nákladů bank včetně té naší,“ uvedl finanční ředitel české a slovenské UniCredit Gregor Hofstaetter-Pobst.

Příjmy z poplatků klesly bance oproti loňskému prvnímu pololetí o bezmála dvě procenta, o 2,3 procenta pak zeslábl i příjem z úroků. Objem klientských úvěrů přitom vzrostl o téměř pět procent. Výsledky zatížily i regulatorní náklady, zejména odvody do protikrizového Rezolučního fondu a do Fondu pojištění vkladů přidaly k loňské sumě správních nákladů takřka 14 procent navíc.