Zisk italské skupiny UniCredit vzrostl ve čtvrtletí o 75 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes

Italské bankovní skupině UniCredit se v druhém čtvrtletí dařilo. Čistý zisk skupině vyskočil o 75 procent na 916 milionů eur (24,8 miliardy korun). Hospodaření podpořily nižší náklady a mimořádný zisk z prodeje majetku. Největší italská banka působí i v Česku.

Výsledky výrazně překonaly i prognózy analytiků, kteří čekali zisk jen 715 milionů eur. Banka ve čtvrtletí zaúčtovala mimořádný zisk 216 milionů eur z prodeje svého podílu ve firmě Visa Europe.

Banka dnes současně oznámila, že se dohodla na prodeji svých aktivit v oblasti zpracování karetních transakcí v Itálii, Německu a Rakousku firmě SIA za 500 milionů eur. Prodej je součástí snah nového generálního ředitele Jeana Pierra Mustiera posílit kapitál banky.

Banku nyní pečlivě sledují investoři. Zátěžové testy 51 největších bank v Evropě ukázaly, že finanční stav UniCredit by byl v případě obnovení hospodářské krize uspokojivý. Hodnocení finančního zdraví banky však bylo čtvrté nejnižší, napsala agentura AP. UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Působit na českém trhu začala v listopadu 2007, kdy vznikla spojením finančního ústavu HVB Bank a Živnostenské banky.