V Česku plánuje otevřít zastoupení vietnamská státní banka BIDV

Vietnamská banka

Vietnamská banka Zdroj: profimedia.cz

V Česku se chystá příští rok otevřít své zastoupení Vietnamská investiční a rozvojová banka (BIDV). Dnes to sdělil předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. Státní banka BIDV podporuje investice ve Vietnamu a obchodní výměnu se zahraničím.

„Zastoupení BIDV u nás zlepší podmínky našich firem, které chtějí úspěšně vstoupit na vietnamský trh, založit si tam své pobočky či vytvořit v tomto teritoriu s 90 miliony obyvatel společné podniky,“ uvedl Winter. Banka podle něj také zlepší finanční podmínky pro 57tisícovou vietnamskou menšinu v ČR.

Vietnam je podle Wintera nyní velkou investiční příležitostí. V zemi se chystá 13 jaderných elektráren o celkové kapacitě 16 tisíc megawattů, nadzemní přepravní kolejový systém a nové letiště v Hanoji, metro v Hočiminově Městě, dálnice od hranic Číny do Hočiminova Města a nové rafinerie ropy, tepelné, vodní a větrné elektrárny i výstavba rekreačních areálů.

BIDV je s aktivy 18,8 miliardy dolarů (zhruba 370 miliard Kč) druhou největší vietnamskou bankou. Poskytuje bankovní, pojišťovací, investiční i brokerské služby, ve Vietnamu pro ni podle jejího webu pracuje více než 16 tïsíc lidí a má zde 118 poboček a zhruba 500 transakčních míst.

Vzájemný obchod mezi ČR a Vietnamem v minulých letech rostl, ale dovoz do Česka několikanásobně převyšuje vývoz opačným směrem. Z Vietnamu do ČR míří hlavně levné spotřební zboží jako oblečení či obuv.