Vedení České spořitelny se výrazně mění. Představenstvo opustili dva klíčoví manažeři

Vedení České spořitelny se zatřáslo. Odešli dva manažeři

Vedení České spořitelny se zatřáslo. Odešli dva manažeři Zdroj: E15 Michael Tomeš

Z vedení České spořitelny odešli dva manažeři. Šestičlenné představenstvo banky opustili Petr Brávek a Wolfgang Schopf. Zatímco za šéfa financí Schopfa již spořitelna náhradu našla, nástupce Brávka stále hledá. Brávek byl v bance odpovědný za informační technologie a provoz.

Brávek odešel z České spořitelny ke konci června a do konce roku bude ještě vedení banky radit. „To, že odejdu z pozice člena představenstva, nebylo těžké rozhodnutí. Letos slavím šedesátku a myslím, že je čas trochu zvolnit,“ uvedl ke svému odchodu Brávek.

V rakouské skupině Erste, která je matkou České spořitelny, působil český manažer na řadě pozic v různých zemích. Od roku 2015 byl dokonce členem představenstva celé skupiny a byl zodpovědný za informační technologie a provozní řízení v rámci celé Erste Group. V představenstvu České spořitelny působil od února 2020.

„Petr zanechává za sebou spoustu dobré práce a osobitý lidský přístup,“ komentoval Brávkův odchod šéf spořitelny Tomáš Salomon. Představenstvo spořitelny společně s vedením skupiny Erste a zástupci dozorčí rady nyní rozhoduje o tom, jak Brávka nahradí.

K Brávkovu odchodu nicméně přispěly i neshody s vedením Erste Group. „Není vyloučeno, že v souvislosti s obměnou představenstva Erste Group usoudil, že energii nutnou na sladění různých názorů na strategické směřování v oblasti IT a digitalizace bude více potřebovat v osobním životě, a proto se rozhodl k odchodu po takřka dvou letech z původně plánovaných tří, které měl v představenstvu spořitelny strávit,“ sdělil deníku E15 zdroj obeznámený s celou záležitostí. Brávek si zřejmě více rozuměl s bývalým šéfem Erste Andreasem Treichlem než se současným výkonným ředitelem rakouské bankovní skupiny Bernhardem Spaltem.

Kromě Brávka opouští představenstvo České spořitelny rovněž Schopf. „Po dvou funkčních obdobích v představenstvu spořitelny se rozhodl v průběhu roku 2020 již neusilovat o prodloužení svého mandátu a po osmi letech se chce vrátit zpět do rodného Rakouska,“ říká k odchodu mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Na jeho místo nastoupí bankéř Ivan Vondra, který se vrací do spořitelny po třinácti letech. V poslední době, od roku 2015, zastával pozici člena představenstva zodpovědného za finance v Erste Bank Hungary.