Banky zaznamenaly miliardový pokles čistého zisku, může za to pandemie

Komerční banka, pobočka U Průhonu

Komerční banka, pobočka U Průhonu Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním čtvrtletí klesl souhrnný čistý zisk meziročně o 3,74 miliardy korun na 10,8 miliardy. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnila Česká národní banka. 

Hlavním faktorem poklesu zisku je podle analytiků výrazný nárůst nákladů rizika v souvislosti s pandemií koronaviru. Ta ovlivnila výsledky už v prvním pololetí 2020.

Zisk z finanční a provozní činnosti bank klesl koncem března meziročně o 5,7 miliardy na 41,2 miliardy korun. Úrokové výnosy se jim snížily o dvacet miliard na 41 miliard korun. Výnosy z poplatků a provizí jim klesly o 400 milionů na 10,9 miliardy korun.

"Do poklesu bankovních zisků promluvila covidová pandemie především skrze nárůst nákladů rizika. Finanční domy tvořily rezervy kvůli nepříznivému makroekonomickému prostředí. Tvorba rezerv znamená nižší zisky," řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Faktorem, který ke zhoršení zisků citelně přispěl, jsou podle něho i nižší reinvestiční výnosy z úložek ČNB. Během prvního čtvrtletí roku 2020 ještě peněžní ústavy těžily z vyšších sazeb.

Z největších bank České spořitelně klesl čistý zisk meziročně o 14,8 procenta na 2,7 miliardy korun, Komerční bance o 24,9 procenta na dvě miliardy korun, Monetě Money Bank se snížil v tomto období konsolidovaný čistý zisk meziročně o 18,2 procenta na 598 milionů korun. Výjimku tvořila ČSOB, jejíž zisk stoupl o 28 procent na 2,7 miliardy korun.