Více než desetina firem připomíná zombie. Na vině jsou nízké úrokové sazby, vyplývá ze studie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Peníze, koruny
Peníze, koruny
3
Fotogalerie

Dlouhé období dostupných levných peněz vyprodukovalo celou řadu pouze přežívajících firem. Jejich podíl dlouhodobě roste, v současnosti přesahuje deset procent, informovala o tom CNN.

Nízké úrokové sazby dovolily fungovat velkému množství neproduktivních a vysoce zadlužených společností. Ty pro svou existenci shánějí další kapitál a jejich dluh rapidně narůstá.  Ve vyspělých ekonomikách početná skupina „zombie“ společností, jejichž příjmy nestačí ani na splacení dlužných úroků, podle průzkumu Bank of America Merrill Lynch tvoří až třináct procent firem.

Přežívající společnosti na pokraji krachu nemají ve zdravé ekonomice své místo. Dokonce pro ni mohou znamenat hrozbu, protože zabírají místa úspěšnější konkurenci. „Zombie firmy jsou méně produktivní, vytlačují investice a přetahují  zaměstnance z úspěšných společností,“ uvádí ve studii Ryan Nilandri Banerjee a Boris Hofmann z Bank for International Settlements. 

Autoři rovněž tvrdí, že se nejedná o problém pouze pokrizové éry, ale že k současnému stavu přispěl i vývoj monetární politiky od konce osmdesátých let. Zatímco v roce 1980 tvořil podíl nezdravých firem pouhé dvě procenta, v roce 2016 to již bylo 12 procent.