Viceguvernér Nidetzký: Centrální banka bude tolerovat inflaci nad dvě procenta

Tomáš Nidetzký

Tomáš Nidetzký Zdroj: ČTK

Česká národní banka
Česká národní banka
Česká národní banka
4
Fotogalerie

Česká národní banka (ČNB) bude v nadcházejícím období tolerovat inflaci nad svým cílem, protože hlavní prioritou je pomoci ekonomice překonat negativní dopady šíření koronaviru. Uvedl to podle agentury Reuters viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký. 

Cílem banky je držet inflaci na dvou procentech s tolerancí jednoho procentního bodu na obě strany. ČNB nyní podle Nidetzkého bude tolerovat inflaci nad horní hranicí tolerančního pásma.

V červnu meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 3,3 procenta z květnových 2,9 procenta. Údaje za červenec zveřejní statistický úřad příští týden ve čtvrtek.

ČNB tento týden jednomyslně ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Změna úrokových sazeb ČNB je podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka do konce roku málo pravděpodobná.

ČNB naposledy úroky změnila 7. května, kdy snížila základní sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Předtím snížila úrokové sazby dvakrát v březnu. Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku. Nižší úrokové sazby však obvykle tlačí vzhůru ceny.