VIG zvýšila zisk více než o třetinu. V Česku se ale pojišťovně tak nedařilo

VIG

VIG Zdroj: E15

Rakouské pojišťovně Vienna Insurance Group (VIG) vzrostl za tři čtvrtletí zisk před zdaněním o 36 procent. Dařilo se jí hlavně v zemích střední a východní Evropy s výjimkou České republiky. Celkově ale pojišťovna dosáhla zisku skoro 431 milionu eur (téměř 12 miliard korun).

Hrubé příjmy z pojistného se za leden až září snížily o 0,2 procenta na 7 miliardy eur. Za poklesem je vývoj směnných kurzů. Bez zahrnutí tohoto vlivu naopak příjmy o 1,7 procenta vzrostly. V divizi životního pojištění pojistné vzrostlo také o 1,7 procenta.

Ve střední a východní Evropě se zisk před zdaněním zvýšil o 10 procent a bez vlivu kurzových výkyvů dokonce o 14. Na celkovém zisku skupiny měl region podíl 57 procent. V Rakousku zisk vzrostl o 10,5 procenta.

Výjimkou jsou výsledky v Česku

V České republice se zisk před zdaněním snížil o 12 procent na 128 milionu eur. Příjmy z pojistného klesly o 2,8 procenta na 1,3 miliardy eur.

VIG je specialistou na pojištění v Rakousku a ve střední a východní Evropě. Koncern tvoří zhruba 50 společností ve 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. V Česku působí prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny.

Vývoj akcií VIG na pražské burzeRoční vývoj akcií VIG na pražské burze.Roční vývoj akcií VIG na pražské burze. | e15