Viníkem v polské aféře Amber Gold jsou státní orgány

Amber Gold

Amber Gold Zdroj: profimedia.cz

Státní zastupitelství, soudy, úřady pro kontrolu hospodářské soutěže a banky jsou odpovědné za to, že gdaňský Amber Gold mohl léta expandovat a nakonec ukrást úspory tisíců klientů. Kdyby instituce reagovaly řádně a včas, byly by peníze v bezpečí, konstatovala Komise pro finanční stabilitu (KSF) v čerstvé zprávě.

Komisi, která byla ustavena na podzim 2008, tvoří ministr financí, který jí předsedá, guvernér centrální banky a šéf Komise pro finanční dohled (KNF). Právě ta by měla bedlivě střežit instituce finančního systému, aby zabránila případnému ohrožení státních financí. Aféra kolem finanční společnosti Amber Gold však nabrala takového rozsahu, že kvůli ní došlo na ustavení KSF.

Amber Gold byla finanční pyramida, která klienty lákala na „jisté“ investice do zlata, stříbra a platiny s úročením nad deset procent ročně. Sliby se nechalo zlákat minimálně deset tisíc lidí. V letech 2009 až 2012 společnosti svěřili více než 660 milionů zlotých (asi čtyři miliardy korun). Lodžské státní zastupitelství, které případ řeší, toto číslo uvedlo v únoru s tím, že nemusí být konečné. Podle zpráv deníku Gazeta Wyborcza počet stížností věřitelů u správního soudu v Gdaňsku už stoupl na 12 600.

Výsledky prověrek KSF jsou otřesné. Většina institucí, která měla s Amber Gold co do činění, selhala. Jen finanční dohled KNF jednal v rámci svých pravomocí správně. Na základě zjištěných faktů navrhuje KSF opatření, která zamezí opakování něčeho podobného. Finanční dohled KNF by měl získat oprávnění k vyžadování informací i o firmách, které jsou činné mimo bankovní sektor, ale existuje podezření, že provozují bankovní činnost. Zároveň mají být zvýšeny postihy za bankovní činnost bez bankovní licence. Firmy, které půjčují peníze a vydávají spotřebitelské úvěry, by měly mít nově registrační povinnost.

Selhání orgánů ve věci Amber Gold
Státní zastupitelství nereagovalo na informaci KNF, že se společnost může dopouštět trestného činu
Rejstříkový soud zapsal do rejstříku Marcina P. jako člena představenstva, ačkoli zákon o obchodních společnostech zakazuje, aby osoba pravomocně odsouzená za majetkový delikt takovou funkci vykonávala
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže UOKiK se nezabýval ani reklamou gdaňské firmy, kde mohlo jít o nekalou soutěž, ani nezákonnými klauzulemi v jejích smlouvách

daňové povinnosti |

zpožděním, přestože Amber Gold neměla povolení k bankovním obchodům |