Výnosy italských dluhopisů rostou kvůli obavám z Berlusconiho návratu

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: reuters

Cena, za kterou si italská vláda půjčuje na trzích, dnes raketově a roste a italský akciový trh padá. Na vině je víkendové prohlášení italského premiéra Maria Montiho, že na svůj post rezignuje na konci roku.

Investoři se obávají, že Montiho odchod by mohl vydláždit cestu zpět do premiérského křesla bývalému premiérovi Silviu Berlusconimu a to navzdory tomu, že průzkumy veřejného mínění mu ve volbách nedávají příliš nadějí. „Možný Berlusconiho návrat vnímáme negativně, protože jeho poslední prohlášení měla jednoznačně protievropskou notu,“ napsali analytici Nomury v komentáři.

Výnos na desetiletých italských dluhopisech dnes vzrostly o 0,3 procenta nad 4,8 procenta poté, co analytici varovali investory, aby se připravili na další politické turbulence.

Monti zkončí až parlament schválí rozpočet

Monti uvedl, že z funkce ministerského předsedy odstoupí až parlament schválí rozpočet na příští rok, což by se mohlo stát ještě tento měsíc a předčasné volby by se tak konaly již v druhé polovině února namísto plánovaného dubna.

Prohlášení Montiho tak ukončilo soustavné klesání výnosů italských dluhopisů, které si Apeniny užívali od jeho nástupu do funkce, jeho roční vládnutí je vnímáno jako návrat důvěry investorů v italskou ekonomiku. Ještě před týdnem se výnosy desetiletých italských vládních dluhopisů pohybovaly pod 4,4 procenta, nejníže za poslední dva roky. Při nástupu Montiho do funkce přitom atakovaly sedmiprocentní hranici. Analytici nyní varují, že v plánové čtvrteční aukci dluhopisů tak Itálii reálně hrozí, že bude muset nabídnout vyšší úroky, aby se jí podařilo emisi umístit.

„Zdá se, že investoři začali být vůči Itálii příliš důvěřiví,“ oponoval ekonom Nomády Silvio Peruzzo. „Asi bude muset očekávat na italských dluhopisech značnou nervozita, alespoň do té doby než se po volbách zformuje jasná vláda,“ citovala agentura Bloomberg Jima Reida z Deutsche Bank.