Z Davosu zní, že záchrana Řecka i eurozóny se blíží

Ekonomické fórum v Davosu

Ekonomické fórum v Davosu Zdroj: profimedia

Ministři financí zemí eurozóny a další činitelé měnové unie předpokládají, že dohoda mezi Řeckem a jeho soukromými věřiteli bude v nejbližších dnech dokončena. V diskusi na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu činitelé dali najevo optimismus nad posledním vývojem, který podle nich směřuje k tomu, že Řecko nebude nuceno vyhlásit státní bankrot.

„Jsme velmi blízko dohodě,“ řekl komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Vrcholní ekonomičtí představitelé eurozóny tvrdí, že do sebe začínají zapadat i základní stavební kameny, které jsou nutné k vyřešení dluhové krize v celé eurozóně. To je hlavně snaha posílit takzvaný euroval, tedy záchranný fond eurozóny.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble upozornil, že sestavit nový záchranný program pro Řecko není snadné, protože Řecko neplnilo podmínky pomoci tak, jak bylo dohodnuto. Pomoc Řecku podle něj přesto bude hotova v řádu dnů.

„Platební neschopnost Řecka neočekáváme,“ řekl Schäuble. Upozornil však, že Atény musí dostát slibům v oblasti ekonomických a fiskálních reforem, neboť v posledních dvou letech v jejich plnění zaostávaly. Ministr varoval také před tím, aby se Řecku dávaly nevhodné pobídky.

Šéf největší německé banky Deutsche Bank Josef Ackermann dnes řekl, že soukromí věřitelé jsou ochotni odepsat až 70 procent řeckého dluhu, i když původně uvažovali jen asi o polovině. Podrobnosti zatím nejsou známy, zdá se ale, že věřitelé u nových dluhopisů přistoupí na nižší úrok než dříve požadovaná čtyři procenta. Soukromými věřiteli Řecka jsou především banky, jejichž zájmy hájí Ústav pro mezinárodní finance.