Zastavíme dotace, hrozí Česku Brusel. Chce lepší kontrolu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise pohrozila Česku zastavením unijních dotací, pokud vláda nedá do června do pořádku kontrolu a audit dotačních programů. Uvedla to mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

„ČR postupovala přesně tak, jak bylo s komisí dříve dohodnuto. Je tam řada věcí, které komise certifikovala a nyní mění pravidla během hry,“ uvedl k tomu dnes ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že ale ČR samozřejmě komisi vyhoví.

Diskuze o čerpání přitom podle Kalouska probíhá v 17 zemích EU a pozastaveno je prý 35 procent všech programů v EU. „Například Francie má pozastaveny všechny své regionální programy. Otázkou tedy je, zda komise přitvrzuje pravidla nebo má problém s cash-flow a chtěla by něco proplatit později,“ dodal Kalousek.

Úředníci z EK označili pět slabin získávání dotací v Česku. Výtky mají hlavně vůči základnímu nastavení a nezávislosti auditního systému, způsobu kontroly vykonávané řídícími orgány, požadují zpřísnění personální politiky.

„Pokud do června přijmeme opatření vedoucí ke zlepšení v klíčových oblastech kontroly a auditu, k zastavení programů nedojde,“ poznamenala Jabůrková. „V průběhu této doby na základě vzájemné gentlemanské dohody nebude ČR žádat o proplacení peněz z EU,“ dodala mluvčí.

Hlavní změnou bude postupné převedení auditu pod ministerstvo financí. Výhrady EK k absenci zákona o státní službě chce MMR řešit metodickými postupy pro výběr zaměstnanců ve strukturálních fondech. Čeští úředníci chystají také další nápravné kroky, které mají do letošního června situaci kolem dotací zlepšit.

Dotace úřady vyplácí nejdříve ze státního rozpočtu a Brusel poté proplácí tyto peníze zpětně. Když ale evropští úředníci zjistí nějaký problém, můžou zpětné proplacení dotace zastavit. Například ministerstvu školství Evropská komise pozastavila před časem vyplacení 1,2 miliardy korun.