Zisk Lloyd's of London loni klesl o 30 procent

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Britskému pojišťovacímu trhu Lloyd's of London klesl loni zisk před zdaněním o 30 procent na 2,1 miliardy liber (71,9 miliardy korun). Důvodem je pokles návratnosti investic a tlak na ceny způsobený silnou konkurencí.

Hrubé předepsané pojistné stouplo o šest procent na 26,7 miliardy liber. Návratnost kapitálu se však snížila na 9,1 procenta ze 14,1 procenta o rok dříve a návratnost investic klesla na 400 milionů liber z jedné miliardy GBP, napsala agentura Reuters.

Poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, což je měřítkem ziskovosti pojišťoven, se loni zvýšil na 90 procent z předloňských 88,4 procenta. Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu.

„Na trhu nepopiratelně tvrdším, než jsme viděli několik let, jsme museli prokázat naši schopnost přizpůsobit se a přijmout opatření,“ uvedl předseda Lloyd's John Nelson v prohlášení. „Za těchto podmínek jsou tyto výsledky úctyhodné.“

Více než 80 syndikátů

Lloyd's of London tvoří více než 80 pojišťovacích syndikátů, což jsou v podstatě menší pojišťovny operující v rámci jednoho trhu. Hospodářský výsledek Lloyd's of London je pak souhrnem zisků či ztrát těchto syndikátů. Lloyd's of London slouží hlavně k pokrytí specifických rizik v rámci podnikové sféry. Běžné pojistné produkty pro masový trh nenabízí.

Služby trhu Lloyd's of London využívají klienti ve více než 200 zemích světa. Vlastní kanceláře má ve zhruba třicítce států. Počátky seskupení sahají do roku 1689, kdy tehdejší Lloyd's Coffee House nabízel služby hlavně majitelům lodí a dalším obchodníkům.

Šéf Britské bankovní asociace: Kvůli nové generaci se musíme změnit