Život bez dluhů má v Irsku pevnou cenovku

Irské oslavy

Irské oslavy Zdroj: ctk

Zbavit se v Irsku dluhů má pevně danou cenu: 3500 eur plus tři roky života bez šance na půjčku. Uvedenou částku zaplatí dlužníci, kteří nezvládají splácet své závazky, za oddlužení. Podle nového irského zákona mají navíc po třech letech čistou úvěrovou historii. Podle starých zákonů trvala očistná doba dvanáct let.

Jasnou cenovku životu bez dluhů dala irská společnost s poetickým názvem New Beginning (Nový začátek), kterou založila skupina právníků. Ta si z 3500 eur nechá za své služby tisícovku, zbytek dostane stát. Na rozdíl od českého osobního bankrotu se irští dlužníci nemusejí trápit nutností splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhů a často si mohou nechat i vlastní dům, pokud není příliš luxusní.

„Nové podmínky bankrotu mění pravidla hry. Banky se musejí uskromnit,“ řekl agentuře Bloomberg Ross Maguire, spoluzakladatel New Beginning. Dublinské soudy jen letos vyhlásily 132 osobních bankrotů, v roce 2008 to bylo osm případů.

Vyhlášení bankrotu je v Irsku stále běžnější. Pro řadu Irů je to poslední šance, jak se vyrovnat s dědictvím nejhoršího pádu cen realit v Evropě. Drtivá většina zájemců o oddlužení se do problémů dostala právě po splasknutí irské realitní bubliny, které bylo slyšet hodně daleko. Po krizi dlužily irské domácnosti v průměru téměř 200 procent svých ročních příjmů. Pro srovnání ve Španělsku to bylo 123 procent, v eurozóně 98 procent, vyplývá ze statistik Eurostatu.