Zotavení Řecka zůstává nejisté

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: profimedia.cz

Wolfgang Schäuble, německý ministr financí věří, že se Řecko z vleklé finanční krize nakonec zotaví, úspěch ale podle něj nelze zaručit ani po schválení druhého záchranného úvěru. Schäuble v reakci na zapojení soukromých věřitelů do odpisu části řeckého dluhu řekl, že by bylo velkou chybou se domnívat, že problém kolem řecké krize je vyřešen.

„Věřím, že ta těžká opatření, která se vláda v Aténách rozhodla zavést, zemi nasměrují na cestu k zotavení,“ řekl Schäuble v rozhovoru s italským listem La Repubblica. Řecko se v pátek vyhnulo bezprostřednímu státnímu bankrotu, neboť jeho soukromí věřitelé v dostatečném počtu souhlasili s požadavkem, aby přistoupili na výměnu řeckých dluhopisů a část dluhu Řecku odpustili.

Čtěte: Co již řekl německý ministr financí o Řecku

Schäuble řekl, že vzhledem k nejistotě, která záchranu Řecka obklopuje, žádné lepšení rozhodnutí zřejmě učinit nešlo. „Nebylo to ale snadné a já nemohu dát stoprocentní záruku úspěšnosti,“ podotkl ministr. Nelze prý ani vyloučit, že Řecko bude potřebovat další pomoc, nicméně „teď není čas na spekulace, ale na schválení druhého záchranného úvěru“.
K výměně řeckých dluhopisů se přihlásili držitelé 85,8 procenta dluhu, který se řídí řeckým právem. Jeho celková výše dosahuje asi 177 miliard eur (4,4 bilionu korun).

Při využití legislativní doložky o společném postupu (CAC; Collective Action Clause) budou dluhopisy měnit soukromí věřitelé, kteří mají 95,7 procenta řeckého státního dluhu. Podmínkou pro uvolnění druhého záchranného úvěru bylo zapotřebí, aby souhlas s výměnou vyslovili držitelé alespoň 75 procent dluhopisů. V rámci druhého záchranného programu má země dostat zhruba 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu korun).

Schäuble podotkl, že program úsporných opatření není zdrojem hospodářské recese. Pokud se má Řecko vrátit na cestu růstu, musí zavést strukturální reformy, které slíbilo. Schäuble klade důraz i na fiskální smlouvu jako na důležitý krok k vybudování jednotnější a pevnější Evropy. O společných dluhopisech je ale prý možné mluvit až ve chvíli, kdy bude existovat společná fiskální politika.