Auta nabírají na váze. Které modely nejvíce „ztloustly“?

vw-golf-variant-tgi

vw-golf-variant-tgi Zdroj: Asociace NGV

VW Golf R 400
VW Golf pro zamilovaný pár, který se cítí být jako Bonnie a Clyde
VW Golf
Renault Clio
Renault Clio IV
9
Fotogalerie

Auta v průběhu desetiletí ztloustla. Vyrostla nejen rozměrově, ale také váhově. Patrné je to nejen na VW Golf, ale také třeba na Porsche 911 nebo Renaultu Clio.

 

Automobil je s námi už více než století. Za takovou dobu prošel výraznými změnami, zlepšovala se bezpečnost i výbava, rostl výkon i komfort. Trend změn je v posledních desítkách let patrný také na velikosti aut. Osobní vozy stále rostou, přičemž nárůst rozměrů má i další důsledek, nárůst hmotnosti.

Právě tento růst je důvodem, proč výrobci stále častěji hovoří o redukčních dietách a snaze opět váhu nových aut snížit. Proto roste využití lehkých materiálů (hlavně karbonu a karbonem vyztužených plastů).

Nárůst vnějších rozměrů ale není jediný důvod obezity dnešních aut. Konstruktéři se snažili o stále vyšší bezpečnost, což si žádalo pevnější konstrukci. Rozšiřovala se i výbava, a tak tam, kde kdysi stačilo rádio, dnes nechybí ani klimatizace, vyhřívané sedačky nebo elektricky ovládaná zrcátka. To všechno znamená, že jsou dnešní vozy mnohem těžší než jejich předchůdci. 

Deset příkladů toho, jak auta nabírají najdete na serveru Auto >>>