Elektrická éra už je za dveřmi, vzkázaly automobilky v Los Angeles. Hybridní motory mají i SUV

Video placeholde

Vzkaz automobilek veřejnosti z autosalonu v Los Angeles snad ani nemohl být jasnější – budoucnost automobilové dopravy patří elektrickému pohonu vozidel. Vedle důrazu na elektrifikaci odborníci upozorňují i na častou orientaci automobilek na terénní vozy. Těm kraluje obnovená legenda tohoto segmentu Jeep Wrangler.

Losangeleská Auto Show znovu připomněla, jak silný důraz kladou výrobci na přechod od tradičních paliv na elektřinu. Porsche například zveřejnilo strategii, která počítá s tím, že do roku 2025 bude mít polovina modelů elektrifikovaná pohonná ústrojí. Na podobný trend sází většina předních výrobců.

„Téma elektromobility je stále více cítit. I když značky na svých stáncích zpravidla nevystavují auta, která jsou bezprostředně určena pro zákazníky, prezentované studie a koncepty jednoznačně ukazují, že již za dva až tři roky nastane elektrická éra naplno,“ komentuje dění v Los Angeles Radek Pecák, redaktor portálu Autorevue.cz.

Volkswagen, který hodlá do roku 2025 prodávat milion elektromobilů ročně, představil publiku v Kalifornii hned tři studie takto poháněných vozů: kompaktní „lidový“ model I. D., velkoprostorový I. D. Buzz a další z rodiny vozů SUV I. D. Crozz.

Podívejte se na elektromobil Volkswagen I. D. Crozz v akci:

Video placeholde
Volkswagen I.D. CROZZ • Volkswagen

„Jedná se o ukázky vozidel na zcela nové platformě, která byla přizpůsobena právě požadavkům elektrického pohonu,“ přibližuje novinky David Šprincl, zástupce šéfredaktora portálu Svět motorů.

Letošní autosalon v Los Angeles však nebyl věnován jen elektřině, automobilky se značně zaměřily také na klasické teréňáky. Značnou pozornost vzbudil návrat legendárního modelu Wrangler – Jeep ho bude nově prodávat i s hybridním ústrojím pod kapotou.

Probíhajícího autosalonu využila Mazda, která zde odhalila modernizovanou verzi své vlajkové lodi – Mazdy 6 s přeplňovaným zážehovým motorem. Model, který jde proti „elektrickému“ trendu, do Evropy teprve dorazí.

Autosalon zatím světu představil sedmnáct premiér vozů, pořadatelé je vystavují na ploše přesahující osmdesát čtverečních kilometrů.