Operativní leasing ano nebo ne?

Operativní leasing ano nebo ne?

Operativní leasing ano nebo ne?

Testovali jsme různé možnosti financování nových vozů. Potřebujete-li do firmy nový vůz či vozy, otázka jejich financování bude zřejmě tou zásadní věcí, kterou budete řešit. Vaším cílem by měla být nejen úspora finančních prostředků, která je pro každou firmu klíčová, ale také minimum starostí, spojených s provozem vozového parku. Proč? Jednoduše proto, abyste se mohli věnovat svému podnikání a svým klientům a svůj čas nevěnovali řešení zimních pneumatik či daňovým otázkám.

Rozhodli jsme se porovnat různé druhy financování – hotovost, úvěr, finanční leasing a operativní leasing. Právě poslední zmiňovaný – operativní leasing – patří především na západ od našich hranic k poměrně oblíbenému způsobu financování vozového parku firmy. Uvádí se, že celkové náklady na provoz vozového parku mohou být o deset až dvacet procent nižší. A tak nás nejvíc zajímalo, zda v testu zaboduje.

Operativní leasing je vlastně dlouhodobý pronájem automobilu, u kterého vám leasingová společnost nabídne full-service. Pro vás znamená operativní leasing pravidelné měsíční splátky bez nutnosti počátečních akontací a velkých investic. Kromě finanční úspory pak ušetříte rovněž nervy za péči o auto, protože starost o vůz přebírá leasingová společnost. A protože té vůz celou dobu patří, vy si jej jen dle dohodnutých podmínek najímáte, nemusíte se po uplynutí leasingové smlouvy starat o zbytečnou administrativu a rizika s provozem aut spojená, například sledování vývoje cen ojetin na trhu.

Do testu jsme vybrali 3 auta z kategorie nižší, střední a vyšší cenové třídy. V následující tabulce můžete vidět rozdíly v jednotlivých typech financování:

Operativní leasing - ano nebo ne?Operativní leasing - ano nebo ne?

Výsledky hovoří celkem jasně – operativní leasing se jeví jako finančně výhodná volba, nejlepší srovnání dosahuje operativní leasing proti hotovosti – rozdíl v obou typech financování je 21 508 Kč. V ročních nákladech to představuje 258 096 Kč! Nejmenší rozdíl představuje operativní leasing versus úvěr – 4 653 Kč, v ročních nákladech to představuje částku 55 836 Kč.

Svatá trojice operativního leasingu

1. Nevážete kapitál, který můžete investovat do svého podnikání.
2. Optimalizujete firemní cash-flow.
3. Kromě tankování paliva se o provoz auta vůbec nestaráte (pojištění, servis, asistence, nové gumy, palivové karty apod.).

Pokud zvažujete různé firmy financování, nechte si u leasingové společnosti spočítat a ověřit, zda vám operativní leasing může či nemůže být prospěšný. Dobrá leasingová společnost vám nabídne kompletní rozpočet servisních nákladů, ze kterých jasně uvidíte, zda se to vyplatí i vám. Vyzkoušejte to.

Pozn.: Pro příklad jsme použili operativní leasing společnosti LeaseplanGo. Na webových stránkách LeaseplanGo můžete použít Srovnávač financování a podívat se i na další příklady.

Operativní leasing ano nebo ne?Operativní leasing ano nebo ne?