Operativní leasing hýbe českým trhem

Operativní leasing hýbe českým trhem

Operativní leasing hýbe českým trhem

Poptávka po nebankovních finančních produktech i jejich objem na českém trhu nadále rostou. Již od závěru roku 2013 jsou finanční produkty nabízeny v podmínkách odpovídajícím ekonomickému růstu. Rostly výdaje domácností, investice podnikatelských subjektů i objem nebankovního financování.

Leasingový trh v prvním pololetí 2015

S prospívající ekonomikou roste objem investic, přičemž jsou stále odvážnější nejen firmy a podnikatelé, ale také soukromé osoby. V oblasti spotřebitelského financování osobních aut bylo v první polovině roku 2015 poskytnuto více než 5,3 miliard Kč, z toho 4,2 miliardy byly profinancovány formou spotřebitelského úvěru a více než 1 miliarda formou operativního leasingu či krátkodobého pronájmu. Ve stejném období byla podnikatelům financována osobní auta v celkové hodnotě 15,3 miliard Kč, z toho 8,3 miliard Kč formou úvěru, 6,1 miliard Kč formou operativního leasingu a krátkodobého pronájmu, zbývající část pak byla pořízena pomocí finančního leasingu.

„V oblasti financování osobních vozů soukromým osobám i podnikatelským subjektům převládá na nebankovním finančním trhu financování pomocí úvěrů. Zároveň velmi rychle roste podíl operativního leasingu, ve kterém vidíme i nadále růstový potenciál. Právě proto jsme v minulém roce do svého produktového portfolia zařadili i operativní full service leasing a fleet management na osobní i užitkové vozy. V oblasti financování strojů, zařízení a nemovitostí, kde je naše společnost dlouhodobě silná, se stále daří finančnímu leasingu. I v tomto segmentu trhu narůstá obliba podnikatelských nebankovních úvěrů, čemuž pochopitelně odpovídá poměrně široká nabídka produktů, které na českém trhu leasingové společnosti poskytují,“ uvádí Alois Lanegger, jednatel společnosti Raiffeisen - Leasing.

V prvním pololetí tohoto roku profinancovali členové ČLFA osobní auta v celkové hodnotě 20,6 miliard Kč. Podíly čerpání finančních produktů určených pro pořízení osobních aut byly ve stejném období následující: necelých 5 % ve finančním leasingu, 35 % v operativním leasingu, full service leasingu a v krátkodobém pronájmu, 60 % pak v podnikatelském a spotřebitelském úvěru.

Obliba operativního leasingu roste

Pro financování vozů firmy na českém trhu čím dál častěji využívají operativní leasing, a to především tzv. full service operativní leasing. „Operativní leasing funguje v podstatě na bázi pronájmu, kdy velká část zodpovědnosti za provoz pronajatých předmětů přechází na leasingovou společnost,“ upřesňuje Lanegger a dodává: „Díky tomu, že leasingová společnost převezme velkou část zodpovědnosti za správu vozidel a jejich provoz, se podniky mohou lépe soustředit na hlavní náplň svých podnikatelských aktivit.“

Produkty pro firemní flotily

U firem se těší vysoké oblibě tzv. full service operativní leasing, který k financování vozu zároveň přidává i nadstandardní služby. Alois Lanegger vysvětluje jeho fungování: „Full service operativní leasing nabízí komplexnější služby než leasing operativní, jelikož leasingová společnost přebírá drtivou většinu zodpovědností spojených s provozem vozidla. V takovém případě se staráme například o záruční a pozáruční servis, údržbu i výměnu pneumatik. Firmy využívající full service operativní leasing mají tím pádem se svým vozovým parkem ještě méně starostí.“

Službou určenou vyloženě pro firmy je také fleet management. V tomto případě se jedná o absolutně komplexní služby včetně správy vozového parku. Firmám nabízí finančně výhodné a organizačně propracované řešení.

Produkt vhodný i pro drobné podnikatele

„Obliba operativního full service leasingu už není na českém trhu výhradní doménou velkých firem, jak tomu bylo v minulosti. Popularita tohoto produktu výrazně roste i u menších a středních společností, a dokonce i u drobných podnikatelů, jejichž flotily tvoří jednotky vozů,“ objasňuje Alois Lanegger z Raiffeisen - Leasing a doplňuje: „Naše společnost nabízí produkt všem těmto typům klientů“.

Raiffeisen - Leasing patří mezi přední české poskytovatele finančního leasingu, nebankovních úvěrů, operativního leasingu a fleet managementu. V oblasti operativního full service leasingu staví nejen na bohatých zkušenostech získaných z rakouského leasingového trhu, na kterém s více než deseti tisíci firemními vozidly zastává přední pozice, ale i na cenných zkušenostech svého týmu, který v tomto segmentu působí již dlouhá léta. Financování vozidel včetně služeb poskytuje Raiffeisen - Leasing na větší i menší vozové parky (od jednoho a více vozů) s vozidly do 3,5 tuny.