Rekordní růst veřejných zakázek. Klesá konkurenční tlak

Zakázek je dost. Počet veřejných zakázek se letos za poslední tři roky zvýšil na rekordní počet.

Zakázek je dost. Počet veřejných zakázek se letos za poslední tři roky zvýšil na rekordní počet. Zdroj: CTK

Zakázek je dost. Počet veřejných zakázek se letos za poslední tři roky zvýšil na rekordní počet.
2
Fotogalerie

Počet zadaných veřejných zakázek za tři letošní čtvrtletí vzrostl meziročně o 144 procent na 18 962 zakázek, což je tříletý rekord. Celková hodnota činila 244,3 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 83 procent. Dnes to uvedla analytická společnost CEEC Research.

Objem i počet zadaných veřejných zakázek rostl ve všech třech čtvrtletích. Ředitel CEEC Jiří Vacek však poukazuje na to, že vlivem rostoucího objemu zakázek se firmy již nehlásí do všech výběrových řízení, a tím klesá i konkurenční tlak, což vede k postupnému růstu cen. Například letos vyhlášené zakázky, které se již podařilo zadat, se vysoutěžily za cenu zhruba o dvě procenta nižší, než byla při oznámení. Podle Vacka však dříve nebylo výjimkou získat slevu i 20 procent.

Od ledna do září se ve Věstníku veřejných zakázek objevilo 5795 vypsaných soutěží v celkové hodnotě 262,8 miliardy korun. Co do počtu i objemu jde však v meziročním srovnání zhruba o čtvrtinový pokles. Nejméně tendrů bylo vypsáno v červenci až září, a to 1754 zakázek, jejich celková hodnota však byla nejvyšší a překročila 113 miliard korun.

V samotném září vyhlásili zadavatelé 542 výběrových řízení v celkové hodnotě 25,5 miliardy korun. V meziročním srovnání je to pokles o 61 procent co do počtu, hodnota poklesla o tři čtvrtiny. CEEC ale poukazuje na to, že jde o srovnání s rekordním měsícem, když zadavatelé loni v září vyhlásili 1381 zakázek za 101 miliard korun. "Největší výběrové řízení měsíce září v hodnotě 2,5 miliardy korun vypsala Nemocnice Na Bulovce na zavedení dynamického nákupního systému pro dodávky léčivých přípravků," uvedla CEEC.

"Dosavadní trend v zadávání veřejných zakázek konkrétním dodavatelům svědčí o 'dobré kondici' celé ekonomiky a rostoucí důvěře investorů," cituje zpráva CEEC náměstka ministra průmyslu Jiřího Kolibu. Pro stavebnictví podle něj jsou a budou prioritní zakázky v dopravní infrastruktuře.