V USA jsou nejspokojenější majitelé Tesly, nejhorší je Fiat. Jak jsou na tom ostatní

Vůz Tesla

Vůz Tesla Zdroj: auto.cz

Automobil Tesla
Automobil Tesla
Automobil Tesla
Automobil Tesla
Automobil Tesla
38
Fotogalerie

Agentura J.D. Power zveřejnila výsledky průzkumu spokojenosti se svým automobilem v USA. Na špici je s náskokem Tesla následovaná Porsche.

Spokojenost majitele s vozem je dost abstraktní veličina, která může, ale ani nemusí mít nic společného s kvalitami daného automobilu nebo úrovní služeb, což ale neznamená, že je zanedbatelná. Právě spokojenost totiž dost zásadně ovlivňuje loajalitu zákazníků a jejich ochotu auto doporučit nebo si pořídit vůz stejné značky znovu.

 A jak si vedly automobilky v letošním roce na americkém trhu? Hodnotily se vozy modelových roků 2014-2017 a průzkum bylo proveden mezi 300 tisíci respondenty. Možná vás to překvapí, minimálně s ohledem na zdánlivě nekonečnou řadu různých problémů, naprosto suverénní první místo Tesly, kterou by si znova koupilo 91 procent zákazníků. Je vidět, že pro určitou skupinu lidí je elektromobil natolik lákavou záležitostí, že jsou ochotní mu ledacos odpustit. Podobně specifické je postavení Porsche s 84 procenty, které coby masově prodávaná sportovní značka také má své věrné.

 

Zbytek první desítky je překvapivě vyrovnaný. Třetí místo patří se 77 procenty Audi, poté následuje v intervalu 76-73 procent čtveřice japonských značek Subaru, Toyota, Honda a Mazda. A pak tu máme velmi široký blok značek, které by si lidé koupili v 73 procent případů - Chevrolet, Chrysler, Lexus, GMC, Lincoln a Hyundai.

 O procento méně má BMW a Ford, následuje Mini. Dedmdesátiprocentní skóre získala Kia a Ram, 69 procent Volvo. Tabulku pak uzavírá s 53 procenty Fiat.

Kompletní přehled najdete na Auto.cz