Volkswagen loni navzdory emisní aféře dosáhl rekordního prodeje

Volkswagen

Volkswagen

Volkswagen ID Buzz
Volkswagen ID Buzz
Volkvagen Multivan
Volkswagen Cross Coupé
Volkswagen Cross Coupé
19
Fotogalerie

Německý automobilový koncern Volkswagen loni navzdory emisnímu skandálu zvýšil prodej o téměř čtyři procenta na rekordních 10,3 milionu vozů. Součástí firmy je i česká Škoda Auto. I ta měla za loňský rok rekordní odbyt.

Volkswagen tak loni pravděpodobně vystřídal japonského konkurenta Toyota Motor v čele světového automobilového trhu. Toyota minulý měsíc předpověděla, že za loňský rok prodá 10,09 milionu aut. Oficiální údaje by měla zveřejnit začátkem února.

V prosinci Volkswagen meziročně zvýšil prodej dokonce o 12 procent na 933 300 vozů, zejména díky silnému růstu poptávky ve Spojených státech a v Číně.

"Rok 2016 pro nás byl velmi náročný. Učinili jsme pokrok ve snaze vyřešit a překonat krizi (kolem naftových motorů) a současně jsme zahájili proces zásadních změn v podniku," uvedl generální ředitel společnosti Matthias Müller.

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Aféra se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Automobilka Škoda loni dodala zákazníkům rekordních 1,128 milionu vozů, což je o téměř sedm procent více než v předchozím roce. Potřetí za sebou tak v celoročním prodeji překonala milionovou hranici.