Hlavatého textilka Juta loni rekordně vydělala. Rozpočet ale zatěžují drahé suroviny

Majitel Juty Jiří Hlavatý

Majitel Juty Jiří Hlavatý Zdroj: Profimedia.cz

Továrna Juta v Turnově
Miliardář Hlavatý: Profil majitele textilky Juta
3
Fotogalerie

Navzdory koronakrizi textilní společnost Juta miliardáře Jiřího Hlavatého dosáhla v loňském roce historicky nejvyššího zisku. Díky příznivým cenám materiálu a kurzu koruny jej meziročně dokázala zdvojnásobit, uvedla ekonomická ředitelka Marie Čermáková. Letos se ale společnost sídlící v Královéhradeckém kraji potýká s nedostatkem zaměstnanců a s rostoucími cenami energií i materiálů. 

Za loňský rok Juta vykázala tržby 7,8 miliardy korun, zhruba o 150 milionů více než v roce předešlém. Obrat zvýšila o jediné procento, avšak dosáhla miliardového zisku, což se stalo poprvé v historii. „Dokázali jsme udržet prodejní ceny a sehnat levnější suroviny, tedy poplypropylen a polyetylen,“ uvedla Marie Čermáková, ekonomická ředitelka společnosti.

Juta přitom v roce 2019 vykázala zisk před zdaněním 580 milionů korun, loni jej téměř zdvojnásobila. Na daních z příjmů letos zaplatí přes 150 milionů, po jejich odečtení tak zisk přesáhne 800 milionů. Ekonomické výsledky společnosti vycházejí z výroční zprávy. 

„Důvodů bylo víc, vyrobili jsme i prodali více výroby v kilech, projevily se investice z minulých let a samozřejmě nám pomohlo, že asijské země, které byly značně zasažené koronavirem, nedokázaly do Evropy dovézt zboží. Konkurence se tedy na přechodnou dobu snížila,“ vysvětluje Čermáková. „Jako exportérovi, který vyváží 86 procent produkce, nám jakékoli oslabení koruny významně pomáhá, což se stalo,“ vyjmenovává další důvod.  

Juta by letos podle výroční zprávy měla utržit přes osm miliard korun a vykázat zisk 845 milionů. Letos se ale na hospodaření Hlavatého společnosti může plně projevit koronakrize. „Očekáváme pokles, protože nám zdražily vstupní suroviny na dvojnásobek, elektřina je 3,2krát dražší, plyn dokonce šestkrát, papír nám zdražil víc než dvakrát, palety třikrát, to nejsme schopni promítnout do prodejních cen, takže zisk bude nižší,“ uvedla Čermáková. 

Kdo je majitel Juty Jiří Hlavatý? Podívejte se na jeho profil. 

Video placeholde
Miliardář Hlavatý: Profil majitele textilky Juta • e15

Podnik loni zvedl více než dvěma tisícům svých zaměstnancům platy o 6,1 procenta na průměrných 33,6 tisíce korun. Další zvyšování platu podle Čermákové plánuje Juta i letos zejména kvůli tlaku ze státního sektoru, kde platy v posledních letech vzrostly o několik tisíc. „Navíc absolutně nejsou lidi,“ dodává Čermáková. 

Vlastníkem Juty je podnikatel Jiří Hlavatý, který byl do října 2019 senátorem za hnutí ANO. Juta vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. Vyváží přes osmdesát procent produkce do 65 zemí.