Hodnota nejdražší firmy světa může brzy přesáhnout bilion dolarů

Apple

Apple Zdroj: profimedia

MacBook Air
MacBook Air
Apple
4
Fotogalerie

Apple se v roce 2018 pravděpodobně stane první společností s tržní hodnotou bilion dolarů (přes 20 bilionů korun). Predikují to analytici a investoři, pokud cena akcií bude růst stejně rychle jako loni.

Aktuální tržní hodnota Applu je kolem 920 miliard dolarů. Navzdory tomu, že společnost na konci minulého roku zaznamenala pokles cen akcií kvůli žalobám zazáměrné snižování výkonuněkterých starších telefonů iPhone, cena za akcii loni vzrostla o 47 procent.

Zisk společnosti činil přes 48 miliard dolarů, což je zhruba stejně jako zisky dvou dalších amerických gigantů Microsoft a JP Morgan dohromady, uvádí serverThe Guardian.

"Apple v mnoha čtvrtletích utrží více než 80 procent hrubého zisku v celém odvětví smartphonů," uvedl David Rolfe, ředitel investičního oddělení americké investiční společnosti Wedgewood Partners.

Dalšími společnostmi, jejichž tržní hodnota může přesáhnout v blízké budoucnosti bilion dolarů a zájem o jejich akcie rapidně stoupá, jsou Microsoft, Amazon, Google a Facebook.

„Jedna z těchto technologických firem hranice bilionu dolarů brzy dosáhne, je to nevyhnutelné,” řekl Ian Forrest, analytik společnosti Share Centre. Včetně Applu má těchto pět firem hodnotu přes 3,35 bilionů dolarů, což je 17krát více než hrubý domácí produkt České republiky v roce 2016.

Většina analytiků se shoduje, že cena akcií technologických společností strmě poroste i letos. Někteří se ale obávají, že akcie jsou již nadhodnocené a varují před poklesem jejich hodnot a dosažení bilionové hranice tak firmám může trvat několik let.