Hypoteční horečka pokračuje. Lidé si chtějí na poslední chvíli zajistit nízký úrok

Vetšina Čechů chce bydlet ve vlastním

Vetšina Čechů chce bydlet ve vlastním Zdroj: Profimedia.cz

Vetšina Čechů chce bydlet ve vlastním
Většina mladých chce vlastní bydlení
3
Fotogalerie

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v květnu 30,9 miliardy korun. Je to o 6,6 procenta více než v dubnu a o 109 procent více než v květnu 2020. Letošní květen je tak druhým nejsilnějším měsícem ve statistice od roku 2014. Vyplývá to z aktuálních statistik České národní banky a České bankovní asociace.

„Důvody těchto neobvykle vysokých prodejů přetrvávají už řadu měsíců. Lidé jsou nuceni jít do stále vyšších hypoték kvůli rostoucí ceně nemovitostí. Touha po vlastním bydlení žene ceny bytů výš a výš. Přispívá k tomu i snaha zafixovat si na poslední chvíli ještě stále nízkou úrokovou sazbu,“ řekl ve středu poradce asociace Vladimír Staňura.

Bankovní rada České národní banky totiž na konci června podle očekávání zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta.

Podle ředitele hypoték v Raiffeisenbank Milana Voldřicha však zvýšení základní sazby ČNB není pro hypotéky zas až tak podstatnou zprávou. Tou důležitější podle něj je ta, že cena dlouhodobých peněz na trhu, tedy těch, které přímo ovlivňují ceny hypoték, vzrostla od konce minulého roku o více než jedno procento. „A to je také hlavní důvod, proč hypotéky začaly zdražovat a nadále budou. Zvýšení sazeb ČNB na tento trend jen dává razítko a možná zdražení hypoték lehce urychlí,“ dodal.

Index RPSN (průměrná roční procentní sazba nákladů) podle statistiky ČNB byl v květnu u hypotečních úvěrů 2,21 procenta. Proti dubnu tedy stoupl o 0,06 procentního bodu. Úroková sazba vzrostla rovněž, a to o 0,05 procentního bodu na 2,06 procenta.

„RPSN a úrokové sazby hypotečních úvěrů nabraly směr vzhůru. Tento trend přetrvá delší dobu. ČNB už avizovala, že po nedávném zvýšení základní úrokové sazby bude své sazby dále zvedat. Totéž se dá očekávat i od bank, protože těm se zdražují zdroje financování úvěrů. Ještě před pár měsíci banky držely své sazby nízko, a to na úkor svých marží, ale vyšší sazby na mezibankovním trhu je donutily jít se svými sazbami i RPSN nahoru,“ uvedl Staňura. Vše tedy podle něj nasvědčuje tomu, že sazby hypoték půjdou v tomto roce postupně neustále nahoru.

I refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen, tedy přechod k jiné bance, za květen pokračovalo ve svých rekordních úrovních. Objem refinancování dosáhl deseti miliard korun. Šlo tak o druhý nejsilnější měsíc po březnu tohoto roku.

„Snaha zlevnit si hypotéku a snížit si měsíční splátky vede řadu lidí k hledání lepších nabídek. Banky si sice takto podřezávají v konkurenčním boji větev, ale nic jiného jim nezbývá, pokud chtějí prodat, popřípadě si udržet klienta,“ upozornil Staňura. Vysoké objemy refinancování budou podle něj pokračovat. Je možné, že léto přinese určité oslabení zájmu o finanční záležitosti. Ale skutečný útlum nastane až na podzim s rychlejším růstem úrokových sazeb, dodal.