Zájem o hypotéky zůstává stále vysoký. Banky v květnu půjčily 40,6 miliardy korun

Banky zdražují hypotéky (ilustrační foto)

Banky zdražují hypotéky (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Bankovní domy zažívají v letošním roce nebývalý boom hypoték, který pokračoval podle údajů Fincentrum Hypoindexu i v květnu. „Banky poskytly hypoteční úvěry za více než 40,5 miliardy korun. Nový hypoteční rekord je již na dosah,“ říká Jiří Sýkora, hypoteční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Oproti dubnu jde o nárůst o 1,4 miliardy, ale rekord z března odolal. V březnu totiž banky půjčily na bydlení téměř pětačtyřicet miliard korun. „V květnu jsme pozorovali opět výrazný nárůst zájmu a objem nových hypoték překročil třináct miliard,“ dodává mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Za pět měsíců už banky poskytly hypotéky v celkovém objemu přes 179 miliard korun. Přede dvěma lety podobný objem – 181,6 miliardy korun – poskytly za celý rok.

Velkou část poptávky ovšem představuje refinancování starých hypoték. „Jsem přesvědčený, že je to třicet až čtyřicet procent trhu,“ upozorňuje Jiří Vagner, obchodní ředitel Next Finanční, který klientům pomáhá s vyřizováním hypoték.

Podobně se vyjadřují i další experti. „Refinancování je zhruba třetina produkce,“ doplňuje Luboš Svačina z makléřské hypoteční firmy Golem Finance.

Kromě refinancování táhne letos objemy hypoték rovněž růst průměrné výše hypotéky. Ta se v květnu jen nepatrně snížila oproti předchozímu měsíci, když dosáhla 3,12 milionu korun.

Investoři i přes růst cen mají stále zájem o nákup bytu či domu. „Je zde hlad po nemovitostech. V nabídce je jich málo,“ tvrdí Svačina. Podobně se vyjadřuje Hrubý: „Na trhu panuje přesvědčení, že růst cen nemovitostí se v dohledné době nezastaví, a lidé proto nechtějí nákup nemovitosti odkládat.“

 V současnosti ale již zájem o hypotéky začíná ochlazovat s tím, jak banky zvyšují úrokové sazby. „Z našeho pohledu vidíme menší oslabení,“ říká Svačina. Důvodem je zdražování hypoték, které v závěru května a v červnu podle něj uskutečnily Česká spořitelna, UniCredit Bank, Hypoteční banka nebo například Air Bank. „V reakci na situaci na hypotečním trhu spořitelna na začátku května a znovu také na začátku června zvýšila úrokové sazby u hypoték o 0,2, resp. o 0,1 procentního bodu,“ potvrzuje Hrubý.

Růst sazeb ale začíná omezovat zájem lidí o refinancování. „Ve druhém pololetí bude výrazně nižší poptávka po hypotékách. Výrazně to ovlivní úrokové sazby,“ odhaduje Vagner. Podle Svačiny pak v létě dojde k návratu na úrovně z loňského roku, kdy banky poskytovaly měsíčně okolo dvaceti miliard korun.

V květnu se po šesti měsících vrátila průměrná úroková sazba u hypotéky nad dvě procenta, když byla 2,06 procenta. V příštích měsících by měla ještě růst kvůli svižnému růstu cen v ekonomice.

Podle Sýkory by mohla průměrná úroková sazba hypoték na konci roku překročit 2,5 procenta. „Ke konci roku budeme někde na úrovni 2,7 až 2,8 procenta,“ shrnuje Vagner s tím, že však nesmí dojít například k další pandemii na podzim.