Inflace překvapivě zpomalila na 0,1 procenta, projevil se pokles cen potravin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 0,1 procenta z 0,2 procenta v říjnu. Ceny tak rostly nejpomaleji od února. Zlevnily hlavně potraviny. Analytici očekávali zrychlení meziroční inflace na 0,4 procenta.

Ve srovnání s říjnem spotřebitelské ceny klesly o 0,4 procenta, což byl největší meziměsíční pokles od září 2013. „Inflace rozhodně překvapila směrem dolů. Že zlevnily pohonné hmoty či potraviny překvapením není, ale pro listopad netypicky výrazně klesly ceny rekreací a k tomu se snížily ceny lihovin,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Ačkoliv se inflace nyní nachází nízko z důvodu rozkolísaných cen paliv a potravin, výhled inflace na příští rok se podle něj může dál snížit, což by mělo snížit tlaky na posílení koruny.

„Spotřebitelům tak před Vánoci zůstane v peněženkách více peněz na vánoční nákupy,“ upozornila hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Zatímco pracovní trh odráží silný ekonomický růst, cenový vývoj silnou domácí poptávku evidentně ignoruje.

„Podle našeho očekávání se inflace těsně blíží nule a naopak se výrazně vzdaluje inflačnímu cíli České národní banky. Ta bude pravděpodobně cítit potřebu reagovat a nelze tedy vyloučit, že bude zvažovat zavedení negativních úrokových sazeb,“ podotkla.


Listopad byl již pátým měsícem v řadě, kdy se ceny meziměsíčně nezvýšily, připomněl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. „Vzhledem k tomu, že meziroční inflace v listopadu zaostala za hodnotou prognózovanou centrální bankou již o půl procentního bodu, dá se předpokládat, že banka opustí intervenční režim spíš později nežli dřív,“ dodal.

Meziroční snížení cen potravin se v listopadu prohloubilo. Rychleji než v říjnu zlevňoval chleba, mouka, vejce, mléko, cukr, oleje a tuky. Klesat nově začaly ceny pečiva a nealkoholických nápojů. Klesly také ceny pohonných hmot o 17,6 procenta a elektřiny.

Proti loňsku naopak zdražily tabákové výrobky a alkoholické nápoje, vodné, stočné a teplo, zájezdy, oděvy a obuv. Stouply také ceny pojištění a finančních služeb. Ceny zboží úhrnem klesly o 0,3 procenta, zatímco ceny služeb se zvýšily o 0,8 procenta.

Proti říjnu spotřebitelské ceny v listopadu klesly u potravin, nealkoholických nápojů, tabákových výrobků, lihovin i piva. Čtvrtý měsíc pokračovalo zlevňování pohonných hmot. „Průměrná cena benzinu Natural 95 (29,67 koruny za litr) byla v listopadu nejnižší od prosince 2009 a cena motorové nafty (29,44 koruny za litr) od února 2010,“ uvedli statistici. Meziměsíčně se snížily i ceny dovolených, naopak mírně zdražily boty, nájemné a některé potraviny. Ceny zboží úhrnem meziměsíčně klesly o půl procenta a ceny služeb o 0,2 procenta.