Japonská ekonomika loni vykázala půlprocentní růst

Japonské akcie, ilustrační foto

Japonské akcie, ilustrační foto Zdroj: CTK

Japonská ekonomika klesla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku o něco pomaleji, než se dosud uvádělo. Podle zpřesněných dat se hrubý domácí produkt (HDP) snížil v celoročním přepočtu o 1,1 procenta, za celý rok ale vykázal růst, a to o 0,5 procenta. Japonsko má třetí největší ekonomiku na světě.

Původní údaj z poloviny února počítal s poklesem o 1,4 procenta a analytici naopak čekali po revizi zvýšení poklesu na 1,5 procenta. V období červenec až září ekonomika vzrostla o 1,4 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomika za říjen až prosinec klesla o 0,3 procenta, napsala agentura AP.

Zpráva ukazuje, že se Japonsku nedaří nabrat rychlost navzdory nebývalému úsilí japonské centrální banky podpořit růst. Poslední statistické údaje také naznačily, že na počátku letošního roku zůstává růst Japonska vlažný, což zvyšuje pravděpodobnost, že vláda a centrální banka přistoupí k dalším opatřením na podporu růstu.

Firemní investice ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly o 1,5 procenta a pomohly vyrovnat pokles soukromé spotřeby o 0,9 procenta. Celkové veřejné investice se snížily o 3,4 procenta.

Vývoj japonského růstu HDP: