Japonsko kvůli koronaviru uvažuje o posunu olympijských her

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Koronavirus řádí dál

Nový typ koronaviru se nešíří tak efektivně jako chřipka, uvedl šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom. Doplnil však, že má narozdíl od klasické chřipky vyšší úmrtnost, a to 3,4 procenta. Počet nakažených je nyní globálně asi 93 tisíc. Země z celého světa, včetně České republiky, nyní pracují na bezpečnostních opatřeních. Japonsko dokonce přemýšlí o odkladu olympijských her, které se mají konat v červenci a srpnu v Tokiu. 

Boj o demokratickou nominaci

Volební superúterý, během kterého se uchazeči o demokratickou nominaci do prezidentských voleb utkali ve 14 amerických státech, skončilo primárkami v Kalifornii. Podle prvních prognóz zde zvítězil Bernie Sanders. Jeho největší rival a bývalý viceprezident Joe Biden však podle nejnovějších informací vede v devíti ze 14 států a překvapivě vyhrává i v Texasu. 

Podpoření ekonomiky

Částku 11,7 bilionu wonů, tedy asi 225 miliard korun, vynaloží na podporu své ekonomiky Jižní Korea. Chce tak zmírnit dopady epidemie nemoci COVID-19, která v zemi propukla. V asijské zemi už bylo novým typem koronaviru nakaženo přes pět tisíc lidí a na nemoc už jich nejméně 32 zemřelo.

Rekordní pokled

A opět koronavirus. Ten způsobil, že aktivita v čínském sektoru služeb v únoru kvůli epidemii rekordně klesla a nové objednávky se propadly nejníže od globální finanční krize. Ekonomové v reakci na zprávu žádají rychlou pomoc pro sektor, která by zabránila vlně bankrotů.