Banky utíkají z Turecka. Vadí jim Erdoganova politika i slabá ekonomika

Sídlo turecké banky Yapi v Istanbulu. UniCredit chce snížit svůj podíl v turecké bance

Sídlo turecké banky Yapi v Istanbulu. UniCredit chce snížit svůj podíl v turecké bance Zdroj: Reuters

Turecký prezident Erdogan
Instanbulské sídlo banky HSBC
Jedna z poboček banky ING v Turecku
4
Fotogalerie

Skupina ING zvažuje prodej svého tureckého podnikání. Přidává se tak k řadě dalších západoevropských bank, které omezují své aktivity v zemi. Na vině jsou nové bankovní regulace i ekonomické problémy Turecka, uvádí agentura Bloomberg.

Nizozemská ING začala jednat s možnými poradci, kteří by jí asistovali při prodeji istanbulské ING Bank, napsala agentura Bloomberg. Na konci loňského roku také skupina oslovila místního konkurenta, kterému ING nabízela k odprodeji svou tureckou dceru.

Už dříve se aktivity na tureckém trhu rozhodly omezit další banky. Italská UniCredit sníží svůj podíl v třetí největší turecké bance Yapi. Poté, co pošle na burzu 12 procent akcií, jí zůstane dvacetiprocentní podíl.

Britská banka HSBC už loni na podzim oznámila záměr snížit počet pracovních míst na Blízkém východě, v severní Africe a v Turecku. Na konci ledna agentura Reuters napsala, že HSCB hodlá z tureckého trhu, na kterém působí od roku 1990, odejít docela.

Měnová krize předloni srazila hodnotu turecké liry o 30 procent a uvrhla zemi do krátké recese. Vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana na ni reagovala sérií nových pravidel pro finanční sektor. Ty mimo jiné nařizují bankám poskytovat více úvěrů a omezit výši a množství poplatků.

Turecká ekonomika v loňském roce rostla o pouhých 0,9 procenta, ještě v roce 2018 přitom tempo růstu dosahovalo 7,4 procenta.